Absalons Hemmelighed

Absalons Hemmelighed
Foto: Mike Kolöffel, DR

Handling

12-årige Cecilie er vild med arkæologi. Hun bor med sin familie i en lejlighed ovenover et stormagasin, hvor hendes far er direktør. Hendes lillesøster, Ida, har dårligt hjerte og er meget syg, men lægerne kan ikke helbrede hende. Det eneste, der kan redde Ida, er et mirakel.

I forbindelse med byggeriet af den københavnske metro nogle år tidligere har arkæologer fundet resterne af Absalons Gård, som blev bygget under Københavns grundlæggelse i 1100-tallet. Årets juleudstilling i stormagasinet rummer nogle af de bedste fund fra udgravningerne.

Under åbningen af udstillingen hører Cecilie en af gæsterne, en mand ved navn Kollinus, tale om ‘Absalons Hemmelighed’.

Kollinus har været med til udgravningerne og hævder i den forbindelse at have fundet et mystisk materiale, som skulle være beviset på, at Absalon holdt noget overnaturligt skjult på sin gård i 1100-tallet. Da Kollinus ville offentliggøre fundet, var materialet dog pludselig forsvundet.

Absalons Hemmelighed
Foto: Mike Kolöffel, DR

En dag møder Cecilie en mærkelig dreng ved navn Hubert, der går rundt og stjæler ting i stormagasinet. Hubert bor i et hemmeligt rum i kælderen under stormagasinet sammen med de to hjemløse mænd Frode og Ib. Han kan ikke huske, hvem hans forældre er, eller hvor han kommer fra, og derfor har Frode og Ib taget sig af ham.

Det viser sig, at Frode og Ib også har hørt om ‘Absalons Hemmelighed’. De har fundet et brev i ruinerne af Absalons Gård, hvori der står, at Absalon holdt en engel fanget på gården.

Brevet er skrevet af Kong Valdemar den Stores datter, Margrethe, der var forelsket i Absalons søn, Hans. Hans var meget syg, og derfor bad Margrethe til, at der ville blive sendt en engel ned til Jorden for at gøre ham rask. Englen kom, men Absalon fangede den og spærrede den inde.

Foto: Mike Kolöffel, DR

Cecilie og Hubert beslutter sig for at forsøge at finde frem til englen, som de tror, stadig er spærret inde et sted i den gamle ruin. Når englen ikke gjorde Hans rask, kan den måske gøre Ida rask i stedet.

Men de er ikke alene om at jagte hemmeligheden. Arkæologen Petra, der har stået i spidsen for udgravningerne af Absalons Gård, vil nemlig også gerne finde frem til englen. Hun vil dog bruge den til fremme sin egen karriere og blive en verdensberømt arkæolog.

Foto: Mike Kolöffel, DR

Medvirkende

Cecilie: Sarah Juel Werner
Hubert: Gustav Hintze
Ida: Eva-Theresa Jermin Anker
Benedikte, mor: Ellen Hillingsø
Niels, far: Henrik Prip
Petra: Sarah Boberg
Amir: Ali Kazim
Frode: Claus Bue
Ib: Mikkel Vadsholt

Manuskript: Maya Ilsøe

Instruktion: Morten Køhlert, Trine Piil og Malene Vilstrup

Musik: Kåre Bjerkø

Produktion: DR

Sendt i tv

2006, DR 1
2010, DR 1
2015, DR 1

Foto: Mike Kolöffel, DR

‘Da Vinci’-julekalender

Manuskriptet til ‘Absalons Hemmelighed’ blev skrevet af den næsten nyuddannede manuskriptforfatter Maya Ilsøe efter et idéoplæg af Trine Piil, Malene Vilstrup og Bent E. Rasmussen.

Julekalenderen mindede en smule om Dan Browns populære roman ‘Da Vinci Mysteriet’, der var blevet filmatiseret tidligere på året i 2006.

Julekalenderen bliver mere dramatisk

‘Absalons Hemmelighed’ blev en milepæl i DR’s julekalenderhistorie. Efter TV 2’s enorme succes med ‘Jesus og Josefine’ i 2003, var DR trætte af hele tiden at tabe julekalenderkampen til den konkurrerende tv-station.

Derfor blev ‘Absalons Hemmelighed’ en del mere dramatisk end DR’s tidligere julekalendere, og sendetidspunktet blev flyttet fra klokken 18.00 til 19.30.

Absalons Hemmelighed
Foto: Mike Kolöffel, DR

Kritiseret scene blev klippet ud

Da ‘Absalons Hemmelighed’ havde premiere i 2006, mødte den voldsom kritik efter afsnittet den 16. december, hvor Cecilie og Hubert kravlede ned i en kummefryser for at gemme sig for arkæologen Petra. DR måtte beklage scenen i oplægget til det næste afsnit dagen efter.

Da julekalenderen blev genudsendt i 2010, var scenen blevet forsøgt rettet. Man ser ikke længere Cecilie og Hubert kravle ned i kummefryseren, og et billede af en kiste var forsøgt klippet ind i stedet, for at seerne skulle få fornemmelsen af, at de to børn gemte sig i den.

Den udskældte scene med kummefryseren er dog stadig med på dvd-udgivelsen af ‘Absalons Hemmelighed’.

Foto: Ulla Voigt, DR

Absalon Live

‘Absalons Hemmelighed’ blev i 2006 suppleret på hverdage med programmet ‘Absalon Live’, hvor Nicolai Hansson og Iben Maria Zeuthen sendte direkte julefjernsyn fra Kongens Nytorv i København.

Her fik de blandt andet besøg af skuespillerne fra julekalenderen og de musikere, der havde skrevet sangene. Men der blev også tid til andre ting, som for eksempel at spille telefonquizzen ‘Fireball’.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg