Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Handling

For længe siden blev der indgået en pagt mellem nissepigen Saia og menneskedrengen Nikolaj Grundtvig. Pagten gik ud på, at de altid ville beskytte hinanden, hvis en af dem blev udsat for fare. Pagten mellem et menneske og en nisse var det eneste, der var stærkt nok til at bekæmpe isheksen Iselin, der i mange år havde jagtet nisserne.

Nu er pagten forsvundet. Iselin har igen forsøgt, at blive nissernes herskerinde, og inden Saia nåede at fortælle hvor pagten er gemt henne, blev hun frosset ned af isheksen.

Nu er det op til Saias datter Lyda, hendes mand Fabio og søn Gibbus at finde pagten igen. Samtidig skal de finde et menneske, der kan bruge pagten sammen med Lyda, for at den virker. Lyda finder frem til drengen Malte, en forsigtig dreng, der bliver mobbet af de andre i hans klasse. Hun får de andre nisser overbevist om, at han er den rigtige til at bruge pagten.

Malte indvilger i at hjælpe nisserne med at finde pagten. For at finde den skal de passere tre magiske prøver. Men tiden er knap, for Iselins magt bliver stærkere og stærkere, og hun er også på jagt efter pagten, så den for altid kan blive destrueret.

Produktionsselskab: DR

Sendt på tv: 2009, 2013

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Julekalender om mobning og Grundtvig

Ideen til ‘Pagten’ kom fra Maya Ilsøe, der også skrev manuskriptet til ‘Absalons Hemmelighed’. Maya Ilsøe ville gerne lave en julekalender om mobning – først senere fik hun øje for Grundtvig og hans tekster og besluttede at flette dem ind i handlingen.

Grundtvig er manden bag mange kendte danske salmer – herunder mange julesalmer – og så var han grundlæggeren af den danske højskole. Julekalenderen foregår i Thyregod, da det var her Grundtvig gik i skole slutningen af 1700-tallet.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Barsk julekalender

Stilen i ‘Pagten’ var endnu mere mørk og dyster end forgængeren ‘Absalons Hemmelighed’. Mange forældre klagede over, at isheksen Iselin var så ond, at børn kastede op, når de så hende. Scenerne, hvor Malte bliver mobbet af de andre i sin klasse, var også lange og ubehagelige.

DR undstregede hver aften inden julekalenderen blev sendt, at den kun var egnet for store børn.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Priser

Signe Egholm Olsen vandt prisen som ‘Årets Bedste Tv-skuespiller’ for sin rolle som Iselin i ‘Pagten’. Maya Ilsøe fik N. F. S. Grundtvigs Pris fra Grundtvigs Forum for sit arbejde med manuskriptet til julekalenderen.

Musik

Titelmelodien ‘Uden Hianden’ blev skrevet af den norske rapper Aslan ‘Alis’ Hartberg. Sangen blev sunget af den danske sangerinde Julie Marie.

I 2011 valgte Thomas blachmann at lade deltagere Patricia synger ‘Uden Hinanden’ i X Factor.

Eksport

‘Pagten’ blev efterfølgende vist på tv-stationer i Norge, Sverige, Island, Estland, Argentina, Tyskland og Frankrig.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Medvirkende

Malte: Benjamin Engell
Lyda: Karla Løkke
Fabio: Lars Ranthe
Gibbus: Laus Høybye
Iselin: Signe Egholm Olsen
Marianne, Maltes mor: Julie Carlsen
Karla: Andrea Heick Gadeberg
Viji: Mathilde Høgsted Voglhofer
Rune: Mathias Toftegaard Andersen
Emil: Filip Søskov Davidovski
Helle, klasselærer: Iben Dorner Østergaard
Poul, skoleinspektør: Steen Stig Lommer
Saia: Trine Appel

Manuskript, hovedforfatter: Maya Ilsøe

Manuskript, episodeforfattere: Maya Ilsøe, Rum Malmros, Karina Dam og Ida Maria Rydén

Instruktion: Jesper W. Nielsen

Musik: Aslak Hartberg

Locations

Selvom ‘Pagten’ foregik i Thyregod ved Vejle, så tilbragte filmholdet faktisk kun to uger i byen, hvor mange af udendørsoptagelserne fandt sted.

Malthes hus ligger på Ibsensvej i Thyregod, mens Runes hus ligger næsten lige overfor den gamle præstegård på Vesterlundvej, hvor Grundtvig boede i sine unge år.

Skolen, hvor mange af julekalenderens optagelser også foregik, ligger dog langt fra Thyregod. Det er Holbergskolen i Emdrup i København, der i julekalenderen har fået navnet “Thyregod Skole”.

Holbergskolen
Frederiksborgvej 216
2400 København NV