Det skal være mere trygt for børn og unge at medvirke i en film- eller tv-produktion.
Tidligere på året fortalte DR Nyheder om flere både tidligere og nuværende børneskuespillere, der havde haft dårlige oplevelser med at være medvirkende i tv-serier og julekalendere hos DR og TV 2.
Derfor har en samlet film- og tv-branche nu lavet en ny stor aftale, der skal sikre bedre vilkår og fælles retningslinjer for medvirkende børn og unge i fremtiden.
Retningslinjerne indeholder blandt andet:
– fælles retningslinjer for arbejdstid og fridage undervejs i en produktion.
– øget dialog og samarbejde med forældre.
– en anbefaling om, at der skal være en særlig børneansvarlig på film- og serieproduktioner, der udelukkende har til formål at sikre de medvirkende børns trivsel.
– øget fokus på støtte og rådgivningen til børnene i forbindelse med, at en film- eller tv-produktion bliver lanceret.
DR, TV 2, Producentforeningen, Filminstituttet, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører er parterne bag de fælles retningslinjer, der er blevet til med input fra Børnerådet.
Debat om børneskuespilleres arbejdsforhold
I januar var arbejdsforholdene for især de børn, der medvirker i DR og TV 2’s julekalendere til debat, efter at DR Nyheder gennem en række indslag havde sat fokus på emnet.
DR Nyheder fortalte blandt andet om Selma Kjær Kuscu, der ifølge hendes forældre havde ulovligt lange arbejdsdage under optagelserne til ‘Valdes Jul’, og Rebecca Runge Erichsen, der blev fyret uden varsel under optagelserne til ‘Theo og Den Magiske Talisman’.
Senest har også den tidligere børneskuespiller Clara Maria Bahamonde, der var Emma i ‘Jul i Valhal’ i 2005, været ude i Ekstra Bladet og kritisere manglende omsorg og opmærksomhed fra producenterne bag julekalenderen.
Kritikken fik i januar blandt andre kulturminister Jakob Engell-Schmidt til at efterlyse et større ansvar fra DR og TV 2’s side, når børn medvirker i deres tv-programmer.
I maj blev det besluttet, at flytte ansvaret for at udstede arbejdstilladelser til børneskuespillere under 13 år væk fra politiet og over i Arbejdstilsynet, fordi Arbejdstilsynet har bedre mulighed for at følge op på, om for eksempel arbejdstiden i tilladelsen bliver overholdt.
Gælder alle børn foran kameraet
De fælles retningslinjer gælder for alle børn og unge i alderen op til 18 år, der medvirker foran kameraet i danske film- og tv-produktioner – herunder film, fiktion, fakta-, underholdnings-, dokumentar- og livsstilsprogrammer.
Eneste undtagelse er børn og unge, der medvirker som kilder i nyheds- og aktualitetsindslag.
Retningslinjerne gælder uanset om de medvirkende modtager løn eller arbejder ulønnet.
I en pressemeddelelse siger Anna Porse Nielsen, der er direktør for Producentforeningen:
– Vi er meget begejstrede for, at så mange aktører i branchen er blevet enige om disse nye, fælles retningslinjer. Det betyder, at producenterne nu får en bedre mulighed for at tage særlig hensyn til børnene i planlægningen og budgetteringen af produktionerne.
Natascha Dexters, der er underdirektør i DR Kultur, Børn og Unge, siger:
– DR har siden 2017 haft retningslinjer på børneområdet, og vi har her høstet et hav af erfaringer gennem produktioner med et stort antal børnemedvirkende. Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes for os som branche at udvikle et fælles sæt retningslinjer, som fra det nye år kommer alle børn og unge i danske film- og tv-produktioner til gode. Det er et vendepunkt og et ansvar, vi som branche skal tage.
Mette Nelund, der er fiktionschef på TV 2, siger:
– Alle børn og unge, der deltager i fremtidens film- og tv-programmer, skal have ordentlige og fair vilkår. Derfor har vi også på TV 2 skærpet vores egen opmærksomhed på de produktioner, hvor børn og unge deltager. Jeg er rigtig glad for, at vi nu står sammen på tværs af branchen om fælles retningslinjer, der gælder for alle genrer og produktioner.