Siden 1932 har programmet ‘Julehilsen til Grønland’ været en del af DR’s sendeplan op mod jul. Først som et radioprogram og siden 1983 som et tv-program.
Men i år slutter den tradition. DR har besluttet ikke længere at sende ‘Julehilsen til Grønland’.
I en artikel på DR’s hjemmeside forklarer redaktionschef Gustav Lützhøft fra DR Kultur, Debat & Musik, at tiden er løbet fra programmet.
– Alting har sin tid, og i DR har vi været gennem årene været rigtig glade for ‘Julehilsen til Grønland’. Vi må dog samtidig også erkende, at programmerne var skabt til en anden tid, hvor danskere og grønlændere ikke var så forbundne og havde de teknologiske muligheder for at skabe kontakt med hinanden, som de har i dag med alt fra telefon, sms’er, e-mail, computere, sociale medier, billeder på smartphone og meget andet, siger han til dr.dk
Verdens måske ældste underholdningsprogram
‘Julehilsen til Grønland’ var indtil i dag et af verdens ældste underholdningsprogrammer, der stadig blev sendt.
Ideen til programmet kom fra erhvervslederen Andreas Lund-Drosvad, der arbejdede på Udstedet ‘Prøven’ ved Upernavik i Grønland.
I sommeren 1932 skrev han et brev til Statsradiofonien, hvor han opfordrede til, at: “Stationen hen under Jul en Nat eller to kunde sende gratis Julehilsner fra Forældre og Slægtninge i Danmark til Paarørende heroppe”.
Da Statsradiofonien under Radioudstillingen i København i slutningen af oktober 1932 havde stor succes med at lade publikum komme til mikrofonerne for at sende lytterhilsner til venner og bekendte, blev det besluttet at lave programmet.
Lover fortsat dækning af Grønland
Gennem forskellige indslag har ‘Julehilsen til Grønland’ i de seneste år gjort danskere klogere på livet i Grønland.
Dén form for oplysning lover DR dog vil fortsatte, bare i andre programmer.
– Når vi nu stopper med at sende ’Julehilsen til Grønland’ er det ikke ensbetydende med, at DR holder op med at dække Grønland og Rigsfællesskabet i vores udsendelser – snarere tværtimod. DR kommer til at indtænke Rigsfællesskabet på andre måder i vores fremtidige dækning, og her omkring jul sørger vi for, at det kulturelle slægtsfællesskab er til stede – bare i en anden form end i ’Julehilsen til Grønland’, siger Gustav Lützhøft til dr.dk