Siden 1907 har det været en tradition, at hvis der i løbet af året har været et tronskifte i det danske kongehus, så har det nye regentpar været motivet på årets julemærker den efterfølgende jul.
I 1907 var det derfor Kong Frederik den 8. og Dronning Louise, der var at finde på julemærkerne. I 1912 var det Kong Christian den 10. og Dronning Alexandrine. I 1947 var det Kong Frederik den 9. og Dronning Ingrid og i 1972 var det Dronning Margrethe og Prins Henrik.
I år har vi så igen fået et nyt regentpar, og derfor er det Kong Frederik den 10. og Dronning Mary, der er portrætteret på årets julemærker.
– Vi er stolte og glade for, at Kongeparret har valgt at fastholde traditionen med at lade sig afbillede på Julemærket. Det er et historisk julemærke, som henvender sig til både unge og gamle, siger Søren Ravn Jensen, der er direktør i Julemærkefonden i en pressemeddelelse.
Skal samle os som nation
Kunstner Niels Ditlev har tegnet julemærkerne. De tager udgangspunkt i Kong Frederiks valgsprog: “Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark”.
Arket indeholder en lang række symboler – fra fortidens vikingeskibe til nutidens kongeskib, fra runerne på Jellingestenen til bogstaverne i Grundloven, fra Solvognens himmeltegn til den danske astronaut på mission i rummet.
Det forbinder Danmarks svane, Grønlands isbjørn og Færøernes strandskade i Rigsfællesskabet.
I midten står kongeparret, der samler fortid, nutid og fremtid.
– Jeg håber, at årets Julemærke er med til at samle os som nation og gøre os stolte over vores historie. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har nogle fælles tilhørsforhold, og vi ikke glemmer vores historie, sagde Niels Ditlev under afsløringen af Julemærket på Københavns Rådhus:
– Julemærket er også et symbol på, at vi alle kan give noget til børn, der har brug for hjælp. På den måde er vi også forbundne og forpligtede.
Niels Ditlev har selv som barn haft et ophold på Julemærkehjemmet i Hobro.
Hjælp til børn i mistrivsel
Som altid går overskuddet fra salget af Julemærket til at støtte børn på de fem Julemærkehjem. Her får børn, der mistrives, bliver mobbet eller er ensomme, hjælp.
Fællesskab er et af nøgleordene i Julemærkehjemmenes arbejde. Når børn kommer på Julemærkehjem bliver de del af et fællesskab med andre børn. For mange bliver det en ny start på livet, hvor de genfinder selvværdet og får nye venner.
Under afsløringen af årets julemærker fortalte 12-årige Silas og 11-årige Anakin om, hvad det har betydet for dem at være på Julemærkehjem. De fortalte blandt andet, at de begge har fået fornyet selvværd efter en hård tid, hvor de blev mobbet i skolen.
Tætte forbindelser
Der har i mange år været tætte forbindelser mellem Julemærkefonden og Kongehuset.
Dronning Margrethe har tre gange tegnet Julemærket – i 1970, 2003 og 2015.
På det første Julemærke fra 1904 var der et billede af Dronning Louise, der var gift med den daværende Kong Christian den 9.
Dronning Mary har været protektor for Julemærkefonden siden hun blev kronprinsesse i 2004.
Julemærket koster 95 kroner og kan købes her:
– Bilka
– Bog & idé
– BOGhandleren
– BR
– Brugsen
– Føtex
– Julemaerket.dk
– Kop & Kande
– Kvickly
– Løvbjerg
– Meny
– Min Købmand
– PostNord
– Salling
– Spar
– SuperBrugsen
Der findes desuden også kalenderlys, kop, til- og frakort, kagedåse, pin og mulepose med motiverne fra årets julemærker.