Overblik over årets julekalender-udstillinger 2022

DR's Julekalender-udstilling på Frederiksborg Slot 2021
Pressefoto: Det Nationalhistoriske Museum

Har du altid drømt om at stå i Oluf og Gertruds julepyntede dagligstue eller se de kostumer og rekvisitter, der blev brugt til at lave Pyrus-, Tinka- eller Nissebanden-julekalenderne?

Igen i år er der mulighed for at fordybe sig i julekalenderens historie og se et hav af originale kostumer og rekvisitter på museer rundt omkring i landet.

Juleweb.dk giver dig her et overblik.

Foto: Kim Bredahl, Mastiff, DR og Per Arnesen, TV 2

Fyn: Tinka og Julehjertets Hemmelighed

Både årets julekalender på DR 1 og TV 2 er delvist optaget på Fyn. Derfor har museet ‘Møntergården’ i Odense lavet en udstilling, hvor det har samlet en masse genstande fra ‘Julehjertets Hemmelighed’ og ‘Tinka og Sjælens Spejl’.

Udstillingen er bygget op som en kæmpe pakkekalender, hvor man kan udforske 24 forskellige pakker med ting fra de to julekalendere.

Udstillingen åbner den 19. november og kan opleves frem til den 8. januar. Der er lukket om mandagen.

Møntergården
Møntestræde 1
5000 Odense C

Planlæg dit besøg på Møntergården

Optagelser til ‘Julehjertets Hemmelighed’ i Den Fynske Landsby / Foto: Jens Wognsen, FilmFyn

‘Julehjertets Hemmelighed’ er optaget i Den Fynske Landsby i Odense, på Erholm Gods ved Aarup og på Frilandsmuseet i Kongens Lyngby. På Frilandsmuseet har der også været optagelser til ‘Tinka og Sjælens Spejl’. Alle tre steder holder åbent for besøg i december.

Den Fynske Landsby har åbent den 3., 4., 10. og 11. december. Her kan man blandt andet besøge det høloft, hvor nissen Rumle bor, og man kan komme indenfor i Skovkonens hus.

Den Fynske Landsby
Sejerskovvej 20
5260 Odense S

Planlæg dit besøg i Den Fynske Landsby

Erholm Gods har åbent den 3., 4., 10., 11., 17. og 18. december. Her kan man se den herregård, hvor hovedpersonen Karen arbejder som tjenestepige og de kostumer, der blev brugt under optagelserne på Erholm Gods.

Erholm Gods
Erholmvej 25 A
5560 Aarup

Planlæg dit besøg på Erholm Gods

Frilandsmuseet har åbent den 26. og 27. november samt den 3., 4., 10., 11., 17. og 18. december. Her kan man besøge Karens Hus fra ‘Julehjertets Hemmelighed’ og Nilles hus fra ‘Tinka og Sjælens Spejl’. Begge huse er indrettet med rekvisitterne fra de to julekalendere.

Frilandsmuseet
Kongevejen 100
2800 Kongens Lyngby

Planlæg dit besøg på Frilandsmuseet

Foto: Søren Hartvig og Steen Linde, TV 2

Brørup: Pyrus og The Julekalender

I Brørup ved Vejen kan man både opleve en udstilling med kostumer og rekvisitter fra de fire Pyrus-julekalendere og De Nattergales ‘The Julekalender’.

På ‘Lillelund Julemuseum’, der bliver drevet af de to ‘julebrødre’ Bønny og Brian Lillelund, kan man se rekvisitterne fra ‘The Julekalender’.

Her vil man blandt andet kunne opleve en genopbygning af Oluf og Gertruds stue og køkken, præcis som det så ud på de danske tv-skærme for første gang i 1991. Derudover kan man se en mindre udgave af nissernes hule.

Udstillingen åbner den 29. oktober. Den 18. december klokken 14 kommer Carsten Knudsen forbi og optræder som Gynter.

Lillelund Julemuseum
Sønderskovgårdvej 6
6650 Brørup

Planlæg dit besøg på Lillelund Julemuseum

Lidt længere nede af Sønderskovgårdvej på ‘Museet Sønderskov’ kan man opleve Pyrus-udstillingen.

Her vil man blandt andet kunne se Pyrus’ originale nissedragt, Frejas og Kandis’ kjoler, Gyldengrøds tryllebøger, den kæmpestore urtepotte fra ‘Glad i bad’-sangen og meget mere.

Udstillingen åbner den 29. oktober og kan opleves frem til den 18. december. Der er lukket mandag og tirsdag.

Museet Sønderskov
Sønderskovgårdvej 2
6650 Brørup

Planlæg dit besøg på Museet Sønderskov

Pressefoto: Det Nationalhistoriske Museum

Frederiksborg Slot: DR’s julekalendere

På Frederiksborg Slot i Hillerød kan man igen i år opleve en udstilling med en masse kostumer og rekvisitter fra de mange julekalendere, der er blevet vist på DR gennem årene.

Udstillingen indeholder kostumer og rekvisitter fra ‘Jul på Slottet’, ‘Nissebanden’, ‘Pagten’, ‘Den Anden Verden’, ‘Bamses Julerejse’, ‘Absalons Hemmelighed’, ‘Tidsrejsen’, ‘Julefeber’, ‘Ramajetternes Jul’ og ‘Theo og Den Magiske Talisman’.

Dukkerne fra ‘Jullerup Færgeby’, ‘Vinterbyøster’ og ‘Kikkebakke Boligby’ er også en del af udstillingen.

Udstillingen åbner den 26. november og kan opleves frem til den 8. januar.

Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slot 10
3400 Hillerød

Planlæg dit besøg på Frederiksborg Slot

Søg