Børnenes U-landskalender 2022 er udkommet

Børnenes U-landskalender 2022 - Julehjertets Hemmelighed
Foto: DR

Årets julekalender på DR 1, ‘Julehjertets Hemmelighed’, foregår i midten af 1800-tallet på en gammel herregård og i den omkringliggende landsby.

‘Børnenes U-landskalender 2022’ er en tredimensionel gengivelse af landsbyen, hvor julekalenderens to hovedpersoner, menneskepigen Karen og nissen Rumle, bor.

Julekalenderen koster 50 kroner og kan købes i BR, Føtex, Bilka, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Coop 365, Fakta, Meny, Spar, Min Købmand, Irma, Legekæden, Bog & Idé, BOGhandleren, Kon-Tur, Børnenes Boghandel, coop.dk, nemlig.com, saxo.com og Salling Stormagasin.

Overskuddet fra salget af kalenderen skal bruges til at uddanne ‘børne-reportere’ i Tunesien, der kan lære børn og unge om ytringsfrihed og hjælpe med at udvikle landets unge demokrati.

Julehjertets Hemmelighed
Grafik: Kim Bredahl, Mastiff, DR

Et julehjerte med mørke hemmeligheder

‘Julehjertets Hemmelighed’ foregår i år 1850 i en lille landsby.

Menneskepigen Karen og nissen Rumle er bedste venner, men da Karen fylder 13 år og dermed er blevet voksen, mister hun evnen til at kunne se Rumle.

På trods af advarsler bliver Karen og Rumle fristet til at skabe et magisk julehjerte, så de kan blive ved med at se hinanden, men pludselig begynder en række ulykker at ramme den herregård, hvor Karen arbejder som tjenestepige.

December bliver en stor prøvelse for Karen, hvor hun både skal redde Rumle fra den onde Lars Ravn og forsøge at gøre julehjertet om, så ulykkerne på herregården stopper.

Men Karen skal også indse, at det er hende som bliver nødt til at give slip på Rumle, før alt kan blive godt igen.

Børnenes U-landskalender 2022 Tunesien
Foto: Guri Kærulf Frandsen, IMS, DR

Børne-reportere skal sætte dagsorden

Efter generationer med eneherskere ved magten blev Tunesien efter ‘Det arabiske forår’ i 2010-2011 til et demokrati. Den politiske situation er dog skrøbelig. Fattigdommen er stigende, og korruption og ungdomsarbejdsløshed er en stor udfordring.

En stor del af landets befolkning bor i såkaldte nyhedsørkener, hvor næsten ingen medier dækker lokale forhold – slet ikke for børn og unge.

Med overskuddet fra ‘Børnenes U-landskalender’ vil organisationen IMS lave redaktioner for og med børn og unge i otte af Tunesiens mest marginaliserede områder.

Børnereporterne skal løbende udgive historier og være med til at sætte dagsorden i deres lokalområde, og samtidig lærer de om ytringsfrihed, troværdige nyheder og journalistikkens vigtige samfundsrolle.

Jagten på regnbuens guld
Foto: Jonas Gravgaard og Anna Lou Gavino, DR

Programmer om Tunesien

I løbet af november kan man på både DR Ramasjang og DR Ultra se programmer om det land, som overskuddet fra Børnenes U-landskalender i år går til.

I ‘Jagten på regnbuens guld’ på DR Ramasjang tager Motor Mille og Hr. Skæg på eventyr til Tunesien i seks programmer. De oplever forskellige byer og møder tunesiske børn, men først og fremmest er det en spændende historie med et budskab om at bruge sin stemme. Programmerne bliver sendt fredage i uge 45, 46 og 47.

På DR Ultra er Jonas Madsen fra ‘Ultra Nyt’ taget til Tunesien i programmerne ’48 timer i Tunesien’ for at opleve så meget som muligt af landet på to døgn. Han får hjælp fra de populære rejseyoutubere Paluch og Momme. Programmerne kan ses på DR TV fra uge 46.

Foto: Valdemar Vedel, DR

60 år med U-landskalenderen

Det er i år 60 år siden, at den første udgave af ‘Børnenes U-landskalender’ blev udgivet.

I forbindelse med jubilæet har DR lavet en vandreudstilling om U-landskalenderens historie. I udstillingen kan man besøge seks forskellige tv-stuer – én for hvert årti siden 1960’erne – hvor man kan få en oplevelse af hvordan U-landskalenderen og DR’s tv-julekalendere har udviklet sig gennem tiden.

Udstillingen kan opleves i DR Byen under Kulturnatten i København fredag den 14. oktober. Efter efterårsferien vil en mindre udgave af udstillingen tage ud i landet og besøge storcentrene Fields i København, Bruuns Galleri i Aarhus, Bryggen i Vejle og Waves i Hundige.

Søg