Mariah Carey sagsøgt for at plagiere julesang

Mariah Carey All I Want For Christmas Is You 1994
Foto: Daniela Federici

Sangerinden Mariah Carey er blevet sagsøgt af en amerikansk sangskriver, som mener, at hun har plagieret hans julesang ‘All I Want For Christmas Is You’.

Det skriver flere internationale medier som for eksempel BBC, CNN og Rolling Stone.

I 1989 var sangskriveren Andy Stone med til at skrive en julesang med titlen ‘All I Want For Christmas Is You’, og sangskriveren mener nu, at Mariah Carey skulle have udnyttet sangens popularitet og stil, da hun i 1994 udgav en sang med samme titel.

Derfor har han sagsøgt hende med krav om erstatning på 20 millioner dollars.

Spurgte ikke om lov

Andy Stones julesang blev udgivet i 1989 under kunstnernavnet ‘Vince Vance and the Valiants’, og blev ifølge Andy Stone stadig spillet i radioen i 1993 – året før, at Mariah Carey udgav sin julesang.

Selvom de to sange har meget lidt musikalsk og tekstmæssigt til fælles, mener Andy Stone, at Mariah Carey har skabt grobund for, at man kan forveksle de to sange.

Han mener, at Mariah Carey skulle have spurgt om lov, inden hun brugte titlen ‘All I Want For Christmas Is You’ i sin julesang.

Det er uvidst, hvorfor Andy Stone først sagsøger Mariah Carey nu, hvor det er 28 år siden at hendes julesang udkom.

177 sange med samme titel

Ifølge mediet Deadline Notes er der 177 sange, der er registreret med titlen ‘All I Want For Christmas Is You’. Flere af dem er udgivet længe før Andy Notes julesang i 1989.

Deadline Notes har talt med en jurist med speciale i ophavsret, Pamela Koslyn, der fortæller, at der ikke er ophavsret på sangtitler. Men må altså gerne give en sang en titel, der i forvejen er titlen på en anden sang.

Mariah Careys julehit ‘All I Want For Christmas Is You’ er én af de mest spillede julesange i verden. Både i 2019, 2020 og 2021 lå sangen nummer 1 på den prestigefyldte amerikanske hitliste ‘Billboard Hot 100’ i december.

Hverken Mariah Carey eller pladeselskabet Sony Music har indtil videre udtalt sig i sagen.

Ligner de to julesange hinanden? Sammenlign dem her

Søg