Lagde du mærke til ændringerne i Disneys Juleshow?

Disneys Juleshow Plutos Christmastree
Foto: The Walt Disney Company, DR

Siden Disneys Juleshow løb over skærmen juleaftensdag, har der været heftig debat på de sociale medier om, hvorvidt showet i år ikke var en smule anderledes, end vi er vant til.

Billederne i nogle af de gamle tegnefilm var skarpere, end de plejer at være, og noget af lydsiden var ændret.

Og den er god nok. Disney-studierne havde pillet ved det gamle juleshow i år. Det skriver DR’s redaktør på programmet, Jakob Stegelmann, på Twitter.

– Disney havde i år gjort en del ud af at opgradere juleshowet teknisk efter samme opskrift, som de har brugt på blu-ray og streaming. Det bringer filmene tættere på deres oprindelige udseende, men kan virke underligt, fordi vi er vant til det grynede look, skriver han.

Disneys Juleshow Bambi
Foto: The Walt Disney Company, DR

Restaurerede billeder

Mange af Disneys gamle tegnefilm er i løbet af de seneste årtier blevet restaureret i forbindelse med, at de er blevet udgivet på blu-ray og streamingtjenester, men klippene i Disneys Juleshow er ikke tidligere blevet skiftet ud med de nye versioner. Det var de i år.

Dermed fremstod tegnefilmene lige så flotte og klare, som hvis man går ind og streamer dem på Disney+.

Klippet fra ‘Lady og Vagabonden’ blev endda vist i 16:9-format, selvom det gamle juleshow er en 4:3-udsendelse.

Disneys Juleshow Lady og Vagabonden
Foto: The Walt Disney Company, DR

Gamle stemmer på Lady og Vagabonden

Det var dog ikke kun billederne, der var blevet ændret. Også lydsiden var der pillet ved, men her havde Disney-studierne valgt at skifte et ‘nyt’ lydspor fra 1997 ud med et gammelt fra 1955.

Mange af Disneys tegnefilm fik i løbet af 90’erne og 00’erne nye stemmer, da de skulle udgives på vhs og dvd. Disney-studierne mente nemlig ikke, at de originale danske lydspor fra 40’erne og 50’erne var tidssvarende og af ordentlig kvalitet.

Klippene i Disneys Juleshow blev der dog ikke ændret på. Derfor er det blandt andet nogle helt andre stemmer, man hører i klippene fra ‘Pinocchio’ og ‘Peter Pan’ i juleshowet, end hvis man efterfølgende ser filmene på Disney+.

I 1997 blev der dog lagt nye stemmer på klippet fra ‘Lady og Vagabonden’. Dermed var det slut med at høre Ghita Nørby i rollen som Lady og Buster Larsen som vagabonden.

Selvom det er næsten 25 år siden, at stemmerne i juleshowet blev ændret, så havde Disney i år valgt at skifte lydside på klippet igen, så det nu var stemmerne fra 1955, man hørte.

Disneys Juleshow
Foto: The Walt Disney Company, DR

Advarer mod stødende scener

Endnu en ændring i årets juleshow var det skilt, der blev vist i slutningen af programmet.

Flere af Disneys gamle tegnefilm indeholder scener, der kan virke stødende eller racistiske.

Disney har besluttet ikke at ændre i de gamle film, men har i stedet lagt et skilt med en ‘advarsel’ i begyndelsen af filmene, hvis man streamer dem på Disney+. Sådan et skilt sluttede Disneys Juleshow også af med i år.

På skiltet stod der:

– Dette program indeholder negative skildringer og/eller uacceptabel behandling af mennesker eller kulturer. Disse stereotyper var fejlagtige dengang og fejlagtige nu. I stedet for at fjerne dette indhold ønsker vi at anerkende dets skadelige indvirkning, tage ved lære af det og fremme dialog, så vi kan skabe en mere inkluderende fremtid.

Disneys Juleshow Aristocats Shun Gon
Foto: The Walt Disney Company, DR

Det er klippet fra ‘Aristocats’, der har fået Disney-studierne til at lave en advarselstekst i slutningen af juleshowet.

Èn af jazz-kattene er nemlig ifølge filmstudiet en racistisk karikatur på østasiatiske mennesker med overdrevne stereotypiske træk som skæve øjne og store fortænder.

Søg