Sundhedsstyrelsen: Sådan bør du fejre jul i år

Foto: Colourbox.com

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece med anbefalinger til, hvordan danskerne bør holde jul i år.

Antallet af folk, der bliver smittet med corona-virus, er steget voldsomt i løbet af de seneste uger. Derfor kommer julen i år for mange til at være noget anderledes, end den plejer.

– Det er vigtigt, at vi også i juletiden holder fast i at undgå smitte. Det kan godt være svært, fordi det er en tid, hvor vi har mange traditioner, som kan være svære at ændre på. Men jeg håber, at man vil lade sig inspirere af de her anbefalinger, så vi kan passe bedst muligt på hinanden, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Her kan du læse Sundhedsstyrelsens ‘juleregler’:

Juleaften

Du kan godt fejre juleaften med dem, du bor sammen med og din faste lille omgangskreds.

Du kan godt gå rundt om juletræet og synge med dem, du bor sammen med, men du bør holde to meters afstand til andre. Hvis I samler flere husstande til juleaften, så overvej om I for eksempel kan danse om juletræet af flere omgange, om I kan skiftes til at synge eller om I kan nynne.

Sørg for to meters afstand til personer i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19, når du lægger bordplanen for årets julemiddag.

Husk også at holde afstand, når der hentes gaver under træet, og når gaverne pakkes ud.

Socialt samvær i december

Hold kontakten og ønsk hinanden glædelig jul uden at mødes fysisk. For eksempel kan du sende julekort eller julebeskeder til venner og familie, som du gerne ville have set mere i år. Eller aftal at se den samme julekalender, så I ser noget sammen.

Hvis du mødes med personer uden for din husstand, så planlæg hvordan du kan gøre det nemmere at holde afstand, for eksempel ved at mødes et sted med få mennesker, til mere stillesiddende aktiviteter eller at mødes udenfor.

Juleindkøb

Foretag dine indkøb online.

Undgå trængsel i butikkerne ved at udnytte hele åbningstiden, når du skal handle, så der ikke er for mange mennesker samlet samme tid på dagen.

Planlæg hvad du vil købe på forhånd og i god tid. Så undgår du at gå i for mange forskellige butikker på dagen for dine juleindkøb. Samtidig undgår du trængsel i butikkerne i de sidste dage op til jul.

Tag så vidt muligt én person afsted ad gangen.

December i skolen

Juleklip kan stadig foregå i stamklassen. Samling på tværs af stuer og klasser bør undgås.

Sang og optog på tværs af stuer og klasser bør undgås. Hvis man ønsker fællessang, så overvej virtuelle løsninger eller arrangementer med få børn i samme gruppe, på afstand og hvis muligt udenfor.

Det gælder fortsat, at sociale arrangementer i dagtilbud, grundskoler, fritidstilbud og ungdoms- og voksenuddannelser bør aflyses.

Julegudstjenester

Anbefalingerne om at holde afstand, herunder to meters afstand ved sang, gælder også til julegudstjenesterne.

Undersøg mulighederne i din lokale kirke. For nogle kan der for eksempel være mulighed for at deltage i virtuel gudstjeneste.

Undersøg om du kan tilmelde dig julegudstjenesten online, så kirken kan holde øje med, at der ikke kommer for mange.

Der er også mulighed for at følge julegudstjenester i fjernsynet.

Jul på plejecentre og andre institutioner

Aftal besøg i god tid og forvent at julen vil være anderledes i forhold til deltagelse i julearrangementer.

Vær særligt opmærksom på, om der gælder besøgsrestriktioner.

Saml beboerne på plejecentre i mindre grupper, hvis der afholdes en julemiddag eller andre sociale julearrangementer. Gerne med de personer, som de plejer at ses med.

Sørg for at tænke de generelle smitteforebyggende anbefalinger ind, så der for eksempel holdes den fornødne afstand, er mulighed for at holde god håndhygiejne, minimeres kontaktpunkter og lignende.

Jul for socialt udsatte og personer uden socialt netværk

Du kan som for eksempel hjemløs, barn i en udsat familie eller ældre person uden socialt netværk, godt holde juleaften, selvom det er sammen med personer, du ikke plejer at se.

Juleaften bør deles op i mindre grupper med max 10 personer.

Undgå trængsel og undgå at mødes på tværs af grupperne.

Sørg for mulighed for at holde afstand og god hygiejne, udluftning og rengøring af især kontaktpunkter, som mange personer rører ved.

Højtider og nytår

For nytårsaften og andre højtider gælder de samme anbefalinger for socialt samvær som for julen.

Selvom nytårsaften typisk er en aften, hvor vi også samles med personer uden for vores nære omgangskreds, vil nytårsaften i år være anderledes.

Du kan dog stadig fejre årets afslutning med dem du bor sammen med og din nærmeste omgangskreds. På den måde passer du bedst på dig selv og andre.

Læs hele Sundhedsstyrelsens pjece

Søg