Mød skuespillerne i Julefeber

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Læg godt mærke til de tre børn på billedet ovenfor. Dem kommer du nemlig til at se rigtig meget til i december på DR 1. Her kommer vi til at kende dem som søskendeparret Bjørn og Gro – og balletdanserinden Frede.

De tre børn bliver kastet ud i et vaskeægte juleeventyr på Det Kongelige Teater i København, hvor DR’s nye julekalender ‘Julefeber’ foregår.

– Det har været så fedt og nice at være med til at lave en julekalender. Det er fuldstændig lige så sjovt, som man kunne forestille sig. Man lærer så mange mennesker at kende. Jeg kunne gøre det hele igen, fortæller Maria Szigethy, der spiller rollen som Frede, til Juleweb.dk

– Det har været sjovt at prøve noget helt nyt. Men det har også været hårdt. Det har været nogle lange dage, hvor jeg ikke så mine venner og ikke var i skole. Jeg tror, at jeg var på optagelse 105 eller 106 dage, siger Silas Cornelius Van, der spiller Bjørn, til Juleweb.dk

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Bjørn bliver ramt af mystisk julefeber

‘Julefeber’ handler om 13-årige Bjørn, der bor i en lejlighed på Amager med sin far og lillesøster Gro. Børnene mistede deres mor for nogle år siden, og derfor består familien nu kun af de tre.

Faren har dog svært ved at få enderne til at hænge sammen økonomisk, og den 1. december bliver den lille familie smidt ud af deres lejlighed, fordi faren skylder penge. Familien flytter ind på loftet på farens arbejdsplads, Det Kongelige Teater, hvor de forsøger at holde sig skjult.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

På teatret møder Bjørn den jævnaldrende pige Frederikke, eller bare Frede, som går på balletskolen. Hun føler dog ikke rigtig, at hun passer ind på skolen, og kommer derfor til at hænge en del ud med Bjørn.

Der er dog noget helt galt med Bjørn. Når han hører musik, kan han ikke styre sig selv og begynder at danse ukontrolleret. Samtidig begynder der at vokse underlige hår ud af øret på ham. Hvad er der galt med ham? Er det pubertet, eller er der helt andre kræfter på spil?

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Varmt at gå i vintertøj om sommeren

Rollen som Bjørn og Gros far bliver spillet af Joachim Fjelstrup, der blandt andet tidligere har medvirket i ‘Herrens Veje’ og ‘Greyzone’. Derudover er Bodil Jørgensen med i julekalenderen i rollen som Bjørns og Gros meget skøre mormor og Peter Frödin spiller balletmesteren på Det Kongelige Teater.

Peter Frödin har tidligere spillet hovedrollen som den afdankede storcenter-nisse Laban i voksenjulekalenderen ‘Labans Jul’ på DR 2, og i 2005 var han guden Heimdal i ‘Jul i Valhal’ på TV 2.

– Jeg har været med i julekalendere før, og det er altid hyggeligt og dejligt at lave. Jeg elsker julen. Men man laver det jo om foråret og om sommeren, og du ved, det kan hurtigt blive varmt. Da vi lavede ’Jul i Valhal’, var det helt vanvittigt, for der havde vi uldtøj, parykker, fuldskæg og brynje i metal på. I denne her julekalender, der foregår alle mine scener indenfor, så det var noget lidt andet, siger Peter Frödin til Juleweb.dk

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Dén oplevelse kan Maria Szigethy genkende.

– Det har været SÅ varmt. Vi optog næsten alle udendørsscenerne i december, så da vi skulle lave indendørsscenerne om sommeren med varmt vintertøj på, var det virkelig forfærdeligt. Min karakter har alle mulige huer og handsker på. Men det må man jo bare tage med, siger hun.

Foto: Snorre F. Ruhe, DR

Corona stoppede pludselig optagelserne

Optagelserne til ‘Julefeber’ gik i gang i efteråret 2019 og skulle egentlig have været færdige i slutningen i maj. Men pludselig blev produktionen stoppet i midten af marts, da Mette Frederiksen lukkede hele landet ned på grund af COVID-19.

– Det er jo en meget mærkelig tid vi er i med hensyn til corona. Så optagelserne blev lagt ned i næsten to måneder, midt i det hele ligesom alt andet. Men så gudskelov, så blev der lavet nogle ændringer og vi lavede et mindre hold, og så fik vi lov til at gå i gang igen og blev gudskelov færdig med det hele, fortæller Peter Frödin.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

‘Julefeber’ er skrevet af Rune Schjøtt-Wieth. Den er instrueret af Natasha Arthy, der blandt andet tidligere har instrueret ‘Forbydelsen III’, ‘Lulu & Leon’ og ‘Drengen de kaldte kylling’.

Titelmelodien til julekalenderen er skrevet af Oh Land i samarbejde med komponisten Jesper Mechlenburg.

I løbet af december vil Juleweb.dk bringe flere artikler med skuespillerne i ‘Julefeber’, der fortæller om deres arbejde med julekalenderen.

Søg