DR har skåret 20 % af julekalenderens længde

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Mange seere har bemærket, at afsnittene i årets julekalender på DR 1, ‘Theo og Den Magiske Talisman’, ikke er så lange, som de plejer at være i DR’s julekalendere.

Juleweb.dk har undersøgt sagen, og det viser sig, at afsnittene af ‘Theo og Den Magiske Talisman’ i gennemsnit er fem minutter kortere end de seneste tolv års julekalendere på DR 1.

‘Den Anden Verden’, ‘Tidsrejsen’, ‘Julestjerner’, ‘Pagten’ og ‘Absalons Hemmelighed’ havde alle en gennemsnitslængde pr. afsnit på mellem 24 og 26 minutter. Afsnittene af ‘Theo og Den Magiske Talisman’ har indtil videre i gennemsnit været ca. 19 minutter.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Slut inden den begynder

Mange seere har klaget over den korte varighed af julekalenderen på DR’s Facebookside.

“Hold da op, hvor er DR 1 ‘dygtige’ 🙁 15 minutters børne julekalender. Den er jo slut inden den rigtig begynder. Håber så at børnene ikke bliver skuffede over den på trods af den minimale sendetid”, skriver Sannah Schou.

“Sølle 17 minutter langt atsnit. HVAD SKER DER LIGE FOR JER ??? Trækker man introsang og rulletekster fra så ender vi på 14-15 min. Det var godt nok ikke lang tid den varede. Men vi kikker med i morgen også og håber den er længere i morgen”, skriver Anders B. B. Pedersen.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Ikke en spareøvelse

Det er nærliggende at tro, at DR har forkortet årets julekalender for at spare penge.

Fjerner man fem minutter af hvert afsnit, skal man lave to timers mindre julekalender i løbet af hele december – altså, hvad der svarer til en spillefilm.

DR afviser dog, at det har noget med økonomi at gøre:

– Vi kunne sagtens have lavet en længere julekalender i år, men vi har valgt at lave en tempofyldt fortælling. Vi har prioriteret, at det skulle være spændende fra start til slut, og der er ingen tomgangsepisoder, siger Peter Gornstein, der er hovedforfatter og instruktør på julekalenderen, til Ekstra Bladet.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

– Den samlede pris på en julekalender har ikke nødvendigvis noget at gøre med, hvor lang tid de enkelte afsnit varer. Prisen afhænger af, hvordan den er produceret, hvor den er optaget, hvilke effekter der er til stede, hvor mange skuespillere med videre, siger Lars Fredenslund Høgsberg, der er underdirektør i DR Medier til Ekstra Bladet, og fortsætter:

– ‘Theo og Den Magiske Talisman er planlagt længe før DR kendte sin nuværende økonomiske situation, og den har derfor ikke noget som helst at gøre med fremtidige besparelser.

Gennemsnitslængden af DR’s tidligere julekalendere:

Absalons Hemmelighed (2006)
25 minutter

Pagten (2009)
26 minutter

Julestjerner (2012)
24 minutter

Tidsrejsen (2014)
24 minutter

Den Anden Verden (2016)
25 minutter

Theo og Den Magiske Talisman (2018)
19 minutter

Søg