Forfatter og producer fortæller: Historien bag Theo og Den Magiske Talisman

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Det tager over to år at lave en julekalender til tv.

Nynne Selin Eidnes, der er producer på ’Theo og Den Magiske Talisman’, og Peter Gornstein, der både har været hovedforfatter og instruktør på julekalenderen, begyndte med at udvikle historien om drengen, der rejser til et magisk land for at forsøge at redde sin morfar fra at dø, allerede i sommeren 2016.

– Jeg var i gang med at lave anden sæson af ’Ditte og Louise’, da jeg blev ringet op af DR’s dramachef og spurgt, om jeg ville lave julekalenderen 2018. Det sagde jeg selvfølgelig ja til med det samme. Som producent er det en helt enestående chance, fordi der kun kommer en ny julekalender hvert andet år, fortæller Nynne Selin Eidnes.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

På det tidspunkt var det allerede besluttet, at DR skulle lave en julekalender om en dreng, der er ved at miste sin morfar. Ideen til den historie havde manuskriptforfatter Tove Mygind Rostbøll givet til DR for mange år siden.

– Der lå et oplæg på omkring 25 sider, som var væsentlig anderledes end det, vi er endt med at lave. Det var stadigvæk en dreng og en morfar og et magisk rige, og det er sådan set det vi har bibeholdt. Men sådan hele plottet og historien omkring hvad der så skulle ske var væsentlig anderledes, fortæller Nynne Selin Eidnes.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Inspireret af Joseph Campbell

Arbejdet med at skrive historien blev lagt i hænderne på manuskriptforfatterne Peter Gornstein og Trine Piil.

Peter Gornstein kickstartede skriveprocessen med at læse sine bøger af mytologi-professoren Joseph Campbell. Det er de samme bøger, der for eksempel også har inspireret George Lucas i sit arbejde med Star Wars-universet.

I den mest kendte af børgerne, ‘Helten med de mange ansigter’, beskriver Joseph Campbell en form for ‘grundmyte’, der går igen i mange af de gamle mytologiske fortællinger rundt omkring i verden. En helt forlader det almindelige liv og drager ud på en form for rejse. Her bliver han udsat for en række prøver, der gør ham stærkere og klogere.

– Ligesom de gamle folkefortællinger var pejlemærker for datidens unge, som skulle lære af dem hvad de skulle med livet og hvor de skulle hen, så synes jeg at vi med ’Theo og Den Magiske Talisman’ er kommet med en moderne fortolkning af de store mytologiske fortællinger, fortæller han.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Nyere eventyr som for eksempel Astrid Lindgrens ‘Brødrene Løvehjerte’ og Harry Potter-universet inspirerede ham dog også.

– Jeg har jo kigget på de børnehistorier og film, som har gjort stort indtryk på mig, og har selvfølgelig haft et ønske om i al ydmyghed at gå i deres fodspor. Harry Potter er jo også en dreng, der starter med svære kår, og det gør Theo også i ‘Theo og Den Magiske Talisman’, fortæller han.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Behandler julens temaer

En historie om en morfar, der er ved at dø, er måske ikke det mest ‘julede’ tema man kan forestille sig for en tv-julekalender. Alligevel mener Nynne Selin Eidnes og Peter Gornstein at ‘Theo og Den Magiske Talisman’ på alle måder lever op til at være en ‘rigtig’ julekalender.

– Der er jo flere lag i den historie, som julekalenderen arbejder med. Jul er jo præsent igennem hele historien, og den har også et jule-budskab, men man kan sige, at det er en moderne fortolkning af det, siger Peter Gornstein.

Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF, DR

Omfattende arbejde

Arbejdet med ‘Theo og Den Magiske Talisman’ har været i gang i over to år. For præcis et år siden begyndte optagelserne i Polen, hvor alle scenerne fra eventyrverdenen ‘Thannanaya’ er lavet.

– Det er første gang, at jeg skriver en julekalender, og det har været hårdt. Det er jo utrolig meget, der skal skrives. Da jeg så på statistikken, efter at jeg var færdig, kunne jeg se at jeg har skrevet, omskrevet eller været med til at skrive 480 sider på under seks måneder. Det er jo også en slat, kan man sige, siger Peter Gornstein.

Umiddelbart er der dog ikke nogen ny julekalender på vej fra hans hånd lige med det samme.

– Jeg vil da ikke udelukke det, for det har været en fantastisk oplevelse og vi har været heldige på rigtig mange måder, men lige nu har jeg et andet stort projekt, som jeg skal i gang med, fortæller han.

Søg