Årets store julekalender-historie i medierne har været DR’s aflysning af radiojulekalenderen ’Jul i Republikken’, der skulle have været sendt på P1.
Dagen før premieren den 1. december blev julekalenderen droppet, fordi den ifølge DR’s kulturdirektør ikke var “god nok”.
Instruktør Lotte Svendsen har dog en anden forklaring på aflysningen. Ifølge hende var DR bange for, at den ville blive opfattet som venstreorienteret og mødt af kritik fra de borgerlige politikere på Christiansborg.
Hendes forklaring bliver bakket op af to mails, som TV 2 er kommet i besiddelse af. Den ene mail er sendt til folketingsmedlem Johanne Schmidt Nielsen. Her står der, at DR er nødt til at klippe hendes rolle ud af julekalenderen, fordi stationen ellers er bange for at ende i en ny “røde lejesvende”-skandale.
Skjult for offentligheden
Desværre har kun meget få danskere fået mulighed for at høre den julekalender, som alle taler om. DR har nægtet at lægge de otte afsnit, der var lavet færdige af serien, på nettet, men udenom DR er de alligevel blevet lækket til en række medier – heriblandt Radio24syv.
I kulturprogrammet ’AK 24syv’ fik jeg som redaktør på Juleweb.dk mulighed for at høre de otte afsnit af julekalenderen og give en anmeldelse af dem.
I kan høre programmet HER – eller læse et referat af handlingen herunder.
Kongehuset bliver afskaffet
Julekalenderen begynder den 1. december, hvor der er folkeafstemning i Danmark. Danskerne skal tage stilling til om monarkiet skal afskaffes. Kongefamilien tager situationen med ro. De tror selv, at de er så populære, at danskerne ikke kunne drømme om at afsætte dem. Alligevel ender det med, at Danmark bliver en republik.
Johanne Schmidt Nielsen er blevet valgt til præsident, og hun sender en embedsmand ud til Amalienborg for at fortælle kongefamilien, at de er nødt til at flytte. Staten kan tilbyde dem en lejlighed i et boligbyggeri for socialt udsatte på Amager.
Prins Joachim og prinsesse Marie er de eneste, der ikke skal flytte til Amager. De har, via deres gode kontakter, i stedet fået anskaffet sig en stor lejlighed i Hellerup. ‘Vi nåede at sælge Schackenborg i tide’, siger prins Joachim.
Svært at vænne sig til livet på Amager
På Amager har kongefamilien svært ved at vænne sig til deres nye liv. Dronningen bliver forvekslet med en posedame, da hun vil hjælpe en borgmester med at klippe en snor over, prins Henrik forsøger at købe foie gras i Netto, og prins Christian stjæler alkohol fra en bil sammen med en af sine nye venner.
Mary møder overboens søn, der er gamer. Han har ikke været udenfor en dør i over et år, fordi han konstant må overvåge internettet for at undgå, at hans high score bliver hacket.
Mary er overbevist om at folkeafstemningen om monarkiets afskaffelse er blevet hacket. Hun laver derfor en aftale med overboens søn om, at han skal undersøge, om det hænger sådan sammen. Måske er der en chance for at de igen kan vende tilbage til Amalienborg – og her slutter det ottende afsnit.
Sjove detaljer
Der er mange sjove deltaljer i julekalenderen. Kronprins Frederik er meget konfliktsky. Han skal altid ud og løbe, hver gang der er optræk til et skænderi. Han snakker også sort hver gang, han skal sige noget vigtigt, hvilket han jo også er blevet kritiseret for at gøre i virkeligheden.
Prins Henrik har altid gang i et eller andet vanvittigt projekt. I afsnit fire forsøger han for eksempel, sammen med sin gode ven Erik Brandt, at drikke al vinen i vinkælderen under Amalienborg, inden de skal flytte derfra.
På Amager går han i gang med at forsøge at finde et sted, hvor han kan blive begravet, når han nu ikke vil ligge ved siden af Dronningen.
Middel niveau
Jeg har svært ved at forstå, hvorfor julekalenderen skulle være så dårlig, at den ikke kunne sendes i radioen – eller i det mindste blive lagt på nettet.
Historien er god, og skuespillerne gør et fremragende arbejde med at efterligne de mange medlemmer af kongefamilien. Det er ikke den bedste radiojulekalender, jeg nogensinde har hørt, men det er bestemt heller ikke den værste. Den får tre ud af seks mulige stjerner – og den er tæt på at få fire.
Det er dejligt, at julekalenderen nu bliver til en teaterforestilling med de samme skuespillere og den samme instruktør, så flere danskere får mulighed for at høre, hvad hele debatten om den kasserede julekalender egentlig har handlet om.