Jul i Republikken bliver til teaterforestilling

Foto: Jon Kort, Mungo Park

DR’s kasserede radiojulekalender ‘Jul i Republikken’ bliver nu til en teaterforestilling. Mungo Park og Aveny-T samler den 20. december holdet bag julekalenderen og laver en engangsforestilling, som skal kaste lys over det mørklagte radioprogram.

– Der er blevet sagt og skrevet meget om ’Jul i republikken’, men endnu har ingen offentligt hørt sagens kerne. Meget tyder på, at kalenderen er blevet lagt ned, fordi den havde påstået politisk slagside. Det, synes vi, er problematisk, siger Lasse Bo Handberg, der er teaterdirektør for Mungo Parks teaterdirektør.

Johanne Schmidt Nielsen er også med

Hele det oprindelige radiojulekalenderhold medvirker. Det er skuespillerne Claes Bang, Mette Horn, Andreas Jebro, Stine Schrøder Jensen, Jesper Groth og Dan Zahle. Georg Metz er fortæller, og folketingsmedlem Johanne Schmidt Nielsen, der ellers blev klippet ud af julekalenderen, er også med.

– Det er vigtigt, at vi som kulturinstitutioner og teatre tør debattere DRs håndtering af ’Jul i republikken’. Der er så meget i denne sag, som rejser spørgsmål, siger Aveny-T’s teaterdirektør Jon Stephensen.

Kongehuset er blevet afskaffet

‘Jul i republikken’ handler om kongefamilien, der må flytte til et socialt boligbyggeri, fordi danskerne har valgt at afskaffe monarkiet ved en folkeafstemning.

Dagen inden premieren valgte DR dog at aflyse julekalenderen med den officielle begrundelse, at den ikke var god nok.

Flere medier har dog spekuleret i, om aflysningen i virkeligheden skyldtes at julekalenderen var for venstreorienteret. Blandt andet har instruktør Lotte Svendsen fortalt, at hun blev bedt om at klippe enten Georg Metz eller Johanne Schmidt Nielsen ud af serien, for at den ikke skulle få en politisk slagside.

Billetsalget til forestillingen ‘Jul i Republikken – frit efter en nedlagt julekalender’ begynder tirsdag den 12. december.

Søg