Årets tv-julekalendere er udkommet

Børnenes U-landskalender 2017
Illustration: Martin Nebelong, DR

Et sikkert tegn på at julen nærmer sig, er når årets julekalendere fra DR og TV 2 begynder at dukke op i butikkerne rundt omkring i landet.

I år er der ekstra meget at glæde sig til. Både DR og TV 2 har nemlig helt nye juleeventyr på programmet.

DR: Konkurrence om at tegne U-landskalenderen

For første gang nogensinde har DR afholdt en konkurrence om, hvem der skulle tegne årets U-landskalender. Vinderen blev 34-årige Martin Nebelong fra København.

Han har brugt over fire måneder på at lave to kalendere. Den ene relaterer sig til den norske julekalender ‘Snefald’, der bliver vist i år på DR 1, mens den anden relaterer sig til den nye julekalender for de mindste børn på DR Ramasjang – ‘Ramajetternes Jul’.

– Det har været en kæmpestor ære at få lov til at lave årets julekalender. Det har været utroligt spændende, og en af den slags opgaver, hvor man virkelig hæver sit niveau for at leve op til det forventningspres, der jo er til julekalenderen, fortæller Marin Nebelong til Juleweb.dk

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Arbejdet begyndte allerede i begyndelsen af året, hvor Martin Nebelong fik udleveret alle afsnittene af ‘Snefald’ og alle manuskripterne til ‘Ramajetternes Jul’, så han kunne begynde at sætte sig ind i universerne.

– Jeg har siddet og kigget afsnittene igennem, for at finde frem til nogle symboler, der er ekstra vigtige – for eksempel en kuffert eller en julestjerne. Og så har jeg ladet mig inspirere af det, når jeg skulle finde på, hvad der skulle være bag de forskellige låger, fortæller han.

Foto: Kristian Lytken Laursen, Oxfam IBIS

Børn skal gå i skole – ikke arbejde

Overskuddet fra U-landskalenderen går i år til at hjælpe børn i det afrikanske land Burkina Faso. Her arbejder næsten halvdelen af alle 5-14 årige mere end 10 timer om dagen, og derfor har de ikke tid til at gå i skole og få en uddannelse. Det forsøger organisationen Oxfam IBIS at gøre noget ved.

– Vi planlægger at indrette skoler, så børnene kan arbejde lidt, men også komme i skole, hvad mange ikke kommer i dag. Børnenes arbejde er en vigtig del af familiernes økonomi i Burkina Faso, og derfor vil vi samtidig sørge for, at børnene får et måltid mad i skolen, så de fattige familier ikke også skal betale det, fortæller Mie Roesdahl, der er generalsekretær i Oxfam IBIS.

Foto: Agnete Schlichtkrull, TV 2

TV 2: Syng med Tinka

Årets julekalender på TV 2 hedder ‘Tinkas Juleeventyr’. Den handler om nissepigen Tinka, der sammen med de andre ung-nisser får overrakt en amulet af nissekongen den 1. december. Amuletten markerer, at hun nu er en rigtig nisse. Men noget er galt, for Tinkas amulet skifter ikke farve som de andres – og så begynder hendes juleeventyr.

Tinkas Juleeventyr – TV 2’s Lågekalender 2017

I forbindelse med TV 2’s julekalender er der lavet en app, hvor man kan prøve sig selv af som sanger. Med appen på sin mobiltelefon kan man hver dag synge duet med hovedpersonerne fra julekalenderen og være med til at lave julens fedeste musikvideo sammen med resten af Danmark.

Hver dag er der en ny videoudfordring, som man kan mime med på, og har man lyst, kan man sende sine videoer til TV 2 og få mulighed for at komme på tv. Bag udvalgte låger i kalenderen er der også hemmelige koder, der kan åbne særlige bonusklip i appen.

Foto: Agnete Schlichtkrull, TV 2

Få en Tinka-nissehue

Ligesom i 2015 er TV 2’s familiejulekalender i år produceret med støtte fra Ford. Med lågekalenderen følger en julestjerne, som man kan dekorere, klippe ud og aflevere hos en Ford-forhandler. Gør man det, får man en Tinka-nissehue.

Støtter julemærkehjemmene

TV 2’s julekalender har siden 1991 støttet de danske julemærkehjem. Hvert år bor 750 børn i en periode på 10 uger på hjemmene, hvor de blandt andet får hjælp til at tackle overvægt, mobning, og lavt selvværd. Der står i øjeblikket over 400 børn på venteliste, så der er hårdt brug for hver en krone.

Begge julekalendere koster 45 kroner pr. styk og kan købes i blandt andet Bilka, Føtex, Kvickly, Brugsen, Fakta, Bog & Idé, Legekæden, Fætter BR og Toys’R’us.

Søg