Julemandens grav er måske fundet i Tyrkiet

Sankt Nikolaus af Myra

Desværre. Julemanden lever ikke i hverken Grønland, Lapland eller på Nordpolen. Han døde for mange tusinde år siden i Lilleasien – et gammelt græsk område, der i dag ligger i Tyrkiet.

Selvom legenden om Sankt Nicolaus fortæller, at italienske søfolk flere hundrede år efter hans død stjal liget af den helgenkårede biskop og bragte det til byen Bari, hvor man byggede en stor kirke til ære for ham, så hævder arkæologer nu at have fundet Sankt Nicolaus’  rigtige grav under en kirke i Tyrkiet.

Det skriver den britiske avis The Guardian

Sankt Nicholas-kirken i Demre, Tyrkiet

Tempel og gravsted under kirke

Målinger viser, at der ligger et intakt tempel og gravsted under Sankt Nicholas-kirken i byen Demre i den tyrkiste provins Antalya, hvor den katolske helgen menes at være født i det fjerde århundrede.

– Vi har opnået gode resultater, men det rigtige arbejde starter nu. Vi vil nå ned i jorden, og måske finder vi Sankt Nikolaus’ lig helt uberørt, fortæller Cemil Karabayram, der er direktør for monumenterne i Antalya.

Arkæologerne mener også at have fundet nogle gamle dokumenter, der fortæller, at det var det forkerte lig, som søfolkene fra Italien i 1087 stjal fra området og smuglede til Italien. Liget var af en lokal præst – ikke Sankt Nicolaus.

Ligger julemanden i Tyrkiet?

Arkæologerne har opdaget det gamle tempel i Demre ved hjælp af radarer. Det er dog svært at komme derind, fordi der er mange sten og mosiakker i den nuværende Sankt Nicholas-kirke, der skal bevares.

Nu skal et udgravningsarbejde under kirken give dem adgang til templet, så man kan finde ud af, om julemandens lig stadig ligger dér.

Læs mere: Julemandens oprindelse

Søg