Julehilsen til Grønland bliver sendt fra Aalborg igen i år

Foto: Andreas Hüttel, DR

For andet år i træk kommer Musikkens Hus i Aalborg til at danne ramme om det traditionsrige tv-program ‘Julehilsen til Grønland’.

2017-udgaven bliver noget helt særligt. I år er det nemlig 85 år siden, at DR sendte den første omgang julehilsner afsted til Grønland, og det kommer til at blive markeret med tilbageblik i løbet af showet.

Værterne bliver igen i år den danske skuespiller Timm Vladimir og den grønlandske tv-vært Maria Motzfeldt.

– En del af Aalborgs selvforståelse indebærer, at vi er Danmarks og EU’s port til det arktiske. Det skyldes mange års samarbejde og venskab, og Aalborg er eksempelvis den by i Danmark, hvor der bor flest grønlændere målt pr. indbygger. Derudover har Aalborg Havn jo stået for al godstrafik til og fra Grønland i en menneskealder, og det har gjort, at der også er mange handelsinteresser samlet her. Ikke mindst derfor glæder det mig, at julehilsnerne igen i år skal sendes fra Aalborg, siger Thomas Kastrup-Larsen, der er borgmester i Aalborg Kommune.

Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Fællesskab

Temaet for showet i år bliver fællesskab. DR vil se på fællesskabet mellem grønlændere og danskere, mellem generationer, over afstande, i familierne, hen over julen og gennem tiden.

– Julehilsner til Grønland er et af DR’s ældste programmer, og jeg ved, at det for rigtig mange mennesker er blevet en vigtig tradition, siger Tine Smedegaard Andersen, der er kulturdirektør i DR.

Første Julehilsen til Grønland i 1932 / Foto: DR Arkiv

Forslag fra lytter i 1932

‘Julehilsen til Grønland’ er angiveligt verdens ældste eksisterende underholdningsprogram. Det første show blev sendt i radioen i 1932, og fra 1985 kom det på tv.

Ideen til programmet kom fra erhvervslederen Andreas Lund-Drosvad, der arbejdede på Udstedet ‘Prøven’ i Upernavik i Grønland.

I sommeren 1932 skrev han et brev til Statsradiofonien, hvor han opfordrede til, at: “Stationen hen under Jul en Nat eller to kunde sende gratis Julehilsner fra Forældre og Slægtninge i Danmark til Paarørende heroppe”.

‘Julehilsen til Grønland’ bliver optaget den 6. december i Musikkens Hus i Aalborg og bliver sendt i tv i ugen op mod jul.

Søg