Endnu en skjult reklame-ændring i Ludvig og Julemanden

Foto: Per Arnesen, TV 2

Som Juleweb.dk tidligere har skrevet om, er årets TV 2-julekalender ‘Ludvig og Julemanden’ blevet ændret på grund af skjult reklame.

I afsnittet den 10. december måtte producenterne fjerne et skilt, hvorpå der stod “Velkommen til Skallerup Klit Feriecenter”, fordi Radio- og tv-nævnet mente, at der var tale om skjult reklame – og i afsnittet den 22. december var den så gal igen.

Her mente nævnet, at der blev reklameret ulovligt for sodavandsproducenterne Coca-Cola og Carlsberg til spøgelsesfesten på Børglum Kloster.

Billederne i 2016-udgaven af julekalenderen er derfor blevet beskåret, så man ikke længere kan se logoerne på flaskerne.

Efter Nævnets vurdering er det tydeligt, at der i den foreliggende scene netop er tale om Coca-Cola- og Carlsberg-flasker, idet flaskerne som nævnt er centralt placeret i billedet, og mærkaterne er vendt ud mod seeren.

Hertil kommer, at der er tale om et stort antal flasker af samme mærke. Selvom der ikke zoomes ind på flaskerne eller mærkaterne, fremstår Coca-Cola og Carlsberg-flaskerne således efter Nævnets vurdering fremtrædende i det samlede billede.

Endvidere finder Nævnet ikke, at det, at der alene er opstillet sodavandsflasker af mærket Coca-Cola og ølflasker af mærket Carlsberg virker naturligt i forhold til skildringen af en fest-scene som den foreliggende.

Visningen af flaskerne på bordet indgår således ikke som et naturligt led i den konkrete scene, og det er Nævnets opfattelse, at fremhævelsen dermed får karakter af reklame.

Foto: Deluca Film, TV 2

Ingen reklame for Opel og Frisko

Det var en seer, der havde klaget til Radio- og tv-nævnet over skjult reklame i julekalenderen. Seeren mente, at der var reklame for Coca-Cola i både afsnit 8, 10, 19 og 22. Nævnet gav ham dog kun ret i klagen over afsnit 22.

Seeren havde også klaget over skjult reklame for isproducenten Frisko i afsnit 9 og 16 og for bilproducenten Opel i afsnit 1, 9, 21 og 22. Disse klager gav nævnet ham dog ikke ret i, og afsnittene er derfor ikke blevet ændret.

Søg