Husker du Skærmtrolden Hugo?

Skærmtrolden Hugo
Foto: ITE

I 1990’erne var han tv-stjernen over dem alle. Ugens mest sete tv-program var ‘Eleva2ren’, og hver fredag aften ventede alle børn i Danmark spændt på at se Skærmtrolden Hugo i aktion.

Det begyndte med en labyrint, men senere kom han ud for mange andre eventyr. Missionen var altid at redde hans kone og tre børn fra den onde heks Afskylia.

I dagens afsnit af ‘Alletiders Jul’ tryller Pyrus sig selv ind i en computer. Freja er ved et uheld blevet tryllet derind og er blevet taget til fange af Afskylia. Inde i computeren møder han Skærmtrolden Hugo, der hjælper ham igennem den farlige labyrint.

Senere må Pyrus og Freja også flygte fra en ‘virusdræber’, indtil de til sidst oplever, at blive kopieret ned på en diskette.

Alletiders Jul
Foto: Søren Hartvig, TV 2

En tidskapsel

Hvorfor dukker Hugo lige pludselig op i en julekalender, der ellers handler om Danmarkshistorien?

Resten af de personer vi møder i ‘Alletiders Jul’ er tidligere konger, vikinger, de nordiske guder, H. C. Andersen osv. Hvorfor er computeren og en populær spilfigur lige pludselig med i et afsnit. Det giver jo ingen mening!

Jeg tror, at Martin Miehe-Renard med afsnittet ‘Cyberspace’ har forsøgt at lave en såkaldt “tidskapsel” i julekalenderen.

Julekalendere har det jo med at være langtidsholdbare og bliver ofte genudsendt mange år efter premieren. I år er det 22 år siden, at ‘Alletiders Jul’ blev produceret.

Alletiders Jul
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Når man bygger et hus, er det meget populært at lave en tidskapsel, som man begraver under fundamentet.

En boks, der for eksempel kan indeholde en avis fra den dag, det første spadestik blev taget, eller nogle mønter. Noget, man vil finde om 100- eller 200-år, når bygningen bliver revet ned, og derved få et indblik i den tid, huset blev opført på.

Da DR’s Koncerthus for eksempel skulle opføres i 2007 lavede P3 en tidskapsel med blandt andet en mobiltelefon, et IKEA-katalog, en flaske rent drikkevand og en iPod.

Alletiders Jul
Foto: Søren Hartvig, TV 2

Computeren var begyndt at indtage hjemmene

På samme måde har Martin Miehe-Renard gemt en tidskapsel i ‘Alletiders Jul’. Når vi genser julekalenderen om Danmarkshistorien her 22 år efter premieren, får vi også et lille indblik i, hvordan Danmark var i 1994.

Computeren var gradvist begyndt at vinde indpas på arbejdspladser og i folks private hjem. Vi brugte disketter til at opbevare vores data og udveksle dem med hinanden. Internettet var forbeholdt ganske få. Til gengæld kendte man allerede dengang til computervirus.

Èn af datidens store tv-stjerner var Skærmtrolden Hugo. Han blev opfundet i 1991 af Ivan Søvason og blev i første omgang brugt som underholdning i Eleva2ren.

Senere blev han også en stjerne i udlandet. Han blev eksporteret til mere end 40 lande, og man mener, at over 400 millioner børn i hele verden har stiftet bekendtskab med ham. Blandt andet var han meget populær i Tyskland, Brasilien, Chile og Rusland.

Foto: Hugo Games

Stadig stjerne i dag

I 1995 stoppede ‘Eleva2ren’ med at vise Skærmtrolden Hugo. Han vendte dog tilbage på tv i sit eget program i 1998 og senere i ‘Go’ morgen Danmark’.

I dag eksisterer firmaet, der lavede Hugo-spillene ikke længere. Et andet firma har til gengæld overtaget brandet, og de har gjort ham til en populær spilfigur på vores mobiltelefoner.

Det er sjovt at tænke på, at mens computeren først lige var begyndt at indtage vores hjem i 1994, så går vi i dag næsten alle sammen rundt med en computer i lommen. Gad vide, hvor langt vi er kommet, når eller hvis ‘Alletiders Jul’ bliver vist på tv igen om 10 år?

Søg