Anders Lund Madsen undersøger: Hvad gik galt i 1980?

Foto: Jonathan Herrik, DR

Den er blevet kaldt den dårligste julekalender nogensinde. I 1980 blev de to tv-værter Poul og Nulle udsat for det, man i dag ville kalde en shit-storm, da de 24 dage i træk sendte julekalender fra et hul i jorden.

‘Jul og grønne skove’ levede slet ikke op til familien Danmarks forventninger. Julekalenderen måtte tages op på et møde i Radiorådet, og selv TV Avisen lavede et kritisk indslag om Poul Nesgaard og Elith Nykjærs særprægede juleprojekt.

Men hvordan kunne det gå så galt? Det forsøger en ny radiojulekalender på P1 at finde svaret på. Anders Lund Madsen er værten, der hver dag i december vil undersøge, hvad der egentlig skete i 1980, da nationens julefred blev forstyrret.

– En julekalender kan være en hård nød at knække. Genren er fuld af konventioner. Og helst skal det ende lykkeligt. Præcis derfor blev jeg i julehumør tidligt i år, da Anders Lund Madsen sagde ja til at kaste sig ud i dette års P1-julekalender. Med Anders Lund Madsen ved man sjældent, hvor det ender – kun at man må have slutningen med – og at man altid slutter klogere, siger P1’s kanalchef Thomas Buch Andersen.

Foto: Bent Paulsen, DR

En hulemand og en orm med to hoveder

‘Jul og grønne skove’ begynder som en rigtig julekalender. Poul og Nulle er på jagt efter den ægte julemand – men midt i deres søgen, falder de ned gennem et hul i jorden og lander i en mystisk hule. De prøver desperat at finde ud af hulen igen – uden held.

Nede i hulen begynder de sære ting at tage fart. Her møder de blandt en hulemand, en orm med to hoveder og nogle hekse.

Med sig ned i den underjordiske hule har Poul og Nulle medbragt et “kuglekamera”, som de hver dag bruger til at sende direkte fjernsyn fra til hele landet.

Alle beviser destrueret

I dag er kun 12 afsnit af den kontroversielle julekalender bevaret i DR’s arkiver. Meget tyder på, at man bevidst har forsøgt at slette alle fysiske beviser på julekalenderen og true vidner til tavshed.

Anders Lund Madsens jagt begynder hos Frede Fup, der i sin tid optog alle 24 afsnit på VHS. Men pludselig en dag ringer en mystisk mand fra DR til ham og beder ham om at sende båndene afsted i en taxi – siden har han ikke set dem.

Radiojulekalenderen ‘Hullet i julen’ vil blive sendt hver eftermiddag klokken 15.30 på P1.

Søg