Børnenes U-landskalender er på vej i handlen

Illustration: Nikolaj Danielsen, DR
Illustration: Nikolaj Danielsen, DR

Et sikkert tegn på, at julen nærmer sig, er når årets tv-julekalendere begynder at dukke op i butikkerne rundt omkring i landet – og nu er Børnenes U-landskalender fra DR og Danida på vej derud.

Igen i år består U-landskalenderen af to forskellige julekalendere. Den ene relaterer sig til den nye julekalender ‘Den Anden Verden’, der bliver vist på DR 1. Den anden relaterer sig til klassikeren ‘Nissebanden i Grønland’, der bliver vist på DR Ramasjang.

Pop-up julekalendere

Som en nyskabelse i år er de to kalendere ikke flade – men 3-dimensionelle pop-up-kalendere. Med U-landskalenderen følger et ark med figurer, som kan klemmes ud og sættes på de to kalendere.

For eksempel kan Puk hænge fra ned fra luftballen i ‘Nissebanden i Grønland’-kalenderen, mens himmelsengen kan sættes ind i slottet i ‘Den Anden Verden’.

Kunstneren bag årets kalender er Nikolaj Danielsen, der også er chefscenograf på ‘Den Anden Verden’. Det eventyrlige univers han har skabt til tv-serien, har han forsøgt at overføre til U-landskalenderen.

Foto: Jens Honoré, DR, SOS Børnebyerne

Flere skoler i Tanzania

I år går overskuddet fra Børnenes U-landskalender til SOS Børnebyernes arbejde i Dar es Salaam i Tanzania, der er en af Afrikas hurtigst voksende storbyer.

Her stiger indbyggertallet hvert år med en kvart million – hvoraf halvdelen er børn. Det udfordrer skolerne, hvor der i nogle klasser er op imod 200 elever.

Overskuddet fra kalenderen skal blandt andet gå til at nedbringe antallet af elever i klasserne og efteruddanne lærerne, så de også får leg og kreativitet ind i undervisningen.

Foto: Carsten Andersen, DR

Snigpremiere på ny julekalender

‘Den Anden Verden’ er årets nye julekalender på DR 1. Her opdager søstrene Sara og Anna en hemmelig verden, der er befolket med personer fra Brødrene Grimms eventyr.

Kan man ikke vente helt til den 1. december med at se første afsnit af den nye julekalender, er der snigpremiere på serien fredag den 14. oktober i DR Byen i forbindelse med Kulturnatten.

Her kan man også høre mere om SOS Børnebyernes skoleprojekt i Tanzania, vinde U-landskalenderen og deltage i et tanzaniansk Tinga Tanga-maleværksted.

Søg