To gymnasielærere bag Danmarks nye julesang

Foto: DR

I sommer udskrev P2 en konkurrence om at skrive Danmarks nye julesang. Der blev i alt sendt 515 forskellige bidrag ind fra hele landet – og nu er vinderen fundet.

Sangen ‘Hvad er det, der gør jul til noget særligt’ er skrevet af de to gymnasielærere Svend Erik Petersen og Peter Sander Andersen fra Ringkøbing. Det blev mandag aften afsløret i ‘Aftenshowet’ på DR 1.

Det julen egentlig handler om

De to sangforfattere kender hinanden fra Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing, hvor de begge har undervist. De har tidligere lavet flere andre værker sammen i kirkeregi og de har begge fået udgivet melodier og tekster i sangbøger.

– Jeg troede ikke, at vi havde en chance. Og så ringede P2 og sagde, at vi havde vundet. Det var helt vanvittigt! Vi synes jo, at vi havde lavet en meget god sang, og familien havde også rost den. Men man tænker jo altid: ‘Klap nu lige hesten, fortalte Svend Erik Petersen i Aftenshowet.

Målet var at lave en sang, der både henvendte sig til de almindelige julefejrende danskere og folk som ham selv, der går i kirke hver søndag.

– Det er jo ikke fordi vi ikke vil have alt det med hygge, andesteg, gaver og fest, men det er Jesus i krybben, vi egentlig fejrer, så det var, hvad sangen skulle handle om. Teksten skal få os til at tænke over, hvad julen egentlig handler om.”
Året for fællessang, siger Svend Erik Petersen.

Fokus på fællessang

P2 har i hele 2015, hvor det er komponisten Carl Nielsens år, sat fokus på at gøre noget for fællessangen. Julesangskonkurrencen har været en del af den mission.

Jakob Marstrand, der er redaktionschef på P2, syntes, det var på tide, at vi fik en moderne fællessang, der passer til den højtid, hvor allerflest synger sammen – nemlig julen:

– Vi kender alle sammen følelsen af, at det er dejligt at synge de traditionsrige julesange, men måske også fornemmelsen af at vi trænger til at få repertoiret udvidet med sange, der kan favne julen sådan som den er i dag. Så vi kan forbinde fortid og nutid, siger han.

Vindersangen bliver spillet ved den store koncert ’Danmark synger julen ind’ i DR Koncerthuset den 29. november klokken 20. Koncerten bliver sendt på DR K og P2. Du kan også høre sangen HER

Søg