Grønland vil sælge julemanden

Foto: Albina Tiplyashina, Colourbox.com

Synes du også, at det lyder som en meget dårlig forretning, at bruge hele året på at lave legetøj – og derefter give det gratis væk? Så er du ikke alene.

Julemanden har ikke været nogen god forretning for Grønland. Det har Qaasuitsup Kommune, der siden 2011 har ejet hans brand, måttet sande, og derfor vil den nu udlicitere ham.

– Der har været forstadier til nogle projekter, som er gået i stå, fordi vi manglede økonomi og mandskab til at kunne køre julemanden. Så nu udbyder vi ham, og så er det op til den enkelte forretning eller person at lave noget på julemanden, fortæller Palle Jeremiassen, der er formand for turismeudvalget i kommunen til KNR.

Overtog julemanden fra konkursbo

Qaasuitsup Kommune har haft rettighederne til den grønlandske julemand siden 2011, hvor den overtog ham og hans forpligtigelser fra det konkursramte turistbureau “Nuuk Tourism”.

Siden da har det kommunale turismeudviklingsselskab “Destination Avanna” stået for driften, hvilket vil sige, at det har skullet finde mandskab til at besvare alle de mange tusinde breve, der hvert år bliver sendt af folk fra hele verden til julemanden i Grønland.

Men den dårlige økonomi i projektet har flere gange fået kommunen til at drøfte, om man på en eller anden måde kunne skille sig af med den store nissefader.

Julemandens Landsby, Rovaniemi Finland

Julemanden kan blive en god forretning

I Qaasuitsup tror man ikke, det bliver et problem at finde nogen, der vil købe julemanden:

– Mange mener, at det at få julemandens udstyr til en by eller en bygd vil gøre bygden mere kendt, så man på den måde kan få flere turister, siger Palle Jeremiassen.

Og det er faktisk muligt, at få en god forretning ud af julemanden. Det ved de alt om i Finland. Her strømmer tusindvis af turister hvert år til byen Rovaniemi, hvor man har bygget ‘Julemandens Landsby’. Tæt derpå ligger også forlystelsesparken “Santa Park”.

Qaasuitsup Kommune er nu i gang med at udfærdige et juridisk dokument, der skal bane vej for udliciteringen.

Søg