Julekalenderudstilling i Den Gamle By

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

For to år siden, da julekalenderen havde 50 års jubilæum i Danmark, skabte DR en enestående udstilling med originale dukker, kostumer og kulisser fra de mange julekalendere, der er blevet sendt i årenes løb.

Planen er, at udstillingen hvert år skal vises et nyt i Danmark – og i år bliver det i ‘Den Gamle By’ i Aarhus, at man kan fordybe sig i julekalenderens historie.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Udstilling varierer

– Udstillingen er forskellige år for år. Vi prøver at forny dem lidt hver gang, og sammen med DR’s scenografer og rekvisitører har vi i år skabt otte tableauer, hvor man kan studere forskellige faser af julekalenderens historie, fortæller Kasper Zederkof, der er projektleder i DR Salg.

For eksempel vil man kunne kigge ind i en 60’er-stue og møde blandt andre Magnus Tagmus og nisserne Tim og Tam, ligesom der vil være et særligt fokus på perioden med stangdukker, der blandt andet blev brugt i Vinterbyøster og Jullerup Færgeby.

Som noget nyt kan man i år også se Nissebandens spisebord og Bamses juleslæde, og så indeholder udstillingen som vanligt en komplet samling af alle de U-landskalendere, der er blevet udgivet siden 1962.

Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen

Populær tradition

Udstillingen åbner den 15. november. Det er i år tredje gang, at DR laver julekalender-udstilling. I 2012 havde udstillingen ca. 15.000 besøgende i Brorfelde ved Holbæk og sidste år lagde ca. 36.000 danskere vejen forbi Koldinghus.

– Hvert år oplever vi i DR en enorm interesse for, hvad vi sender som julekalender, og når julekalenderne er så populære, er det blandt andet, fordi de har været sendt så længe efterhånden, at alle kan relatere sig til dem og har et forhold til dem. Vi bruger også udstillingen til at fortælle, hvor Danmark var tv-mæssigt og samfundsmæssigt, da de forskellige kalendere blev sendt, siger Kasper Zederkof.

Foto: Tine Harden, DR

Kulisser fra Tidsrejsen

Også i København vil det være muligt at se kulisser fra en julekalender. I Industriens Hus på Rådhuspladsen bliver to af scenografierne fra Tidsrejsen stillet op, og dem vil man kunne nærstudere fra den 30. november – lige ved siden af Aftenshowets studier.

Søg