Jullerup Færgeby på DR Ramasjang

Jullerup Færgeby
Foto: Helge Jensen, DR

I år er det præcis 40 år siden, at Jullerup Færgeby så sagens lys, og for at fejre det, bliver den klassiske julekalender i år vist på DR Ramasjang. Det er femte gang, at historien om børnene Anton, Kaja, Knud, Vera og “44” bliver vist på tv.

Kritiseret julekalender

Jullerup Færgeby blev produceret og sendt første gang i 1974. Bag den stod blandt andre Jesper Klein og Hanne Willumsen, der også med stor succes havde produceret Vinterbyøster året forinden. Hanne Willumsen syede selv dukkerne til serien.

Selvom Jullerup Færgeby kan virke ret uskyldig, med Anton der gang på gang revner sine bukser, så blev den faktisk udsat for voldsom kritik af i sær kvindebevægelsen i 1974.

Rødstrømperne mente, at julekalenderen var mandschauvinistisk, blandt andet fordi de tre drenge Anton, “44” og Lille Knud ikke ville have “tøserne” med i deres hemmelige hule. Sagen endte i Radiorådet, der efter flere timers debat til sidst besluttede sig for, at der ikke skulle ændres i programmerne.

Også julekalender på DR Ultra

Udover DR Ramasjang vil DR’s nye børnekanal for de lidt større børn, DR Ultra, også i lighed med sidste år vise deres egen julekalender. Det bliver et juleprogram i stil med Ultra Live, hvor Sofie Linde og Bubber hver dag vil tælle ned til juleaften.

Søg