Brammings nisser på årets julemærker

Illustration: Frederik Bramming
Illustration: Frederik Bramming

Frederik Bramming, manden der skabte kravlenissen, ville i år være blevet 100 år, hvis han stadig havde levet. For at hylde ham er det hans berømte nisser, der pryder årets julemærker.

For mange er Brammings nisser de eneste RIGTIGE kravlenisser, og nisserne har mange særlige kendetegn. De er altid iført strømpebukser, er tandløse og deres huer er uden kvast. Det første ark med Brammings kravlenisser udkom i 1947.

– Hver gang jeg sætter mig til tegnebordet, giver jeg lidt af mig selv. Det er som om nisserne bliver levende væsner, som snakker med mig. De springer op fra papiret og fortæller et eller andet om mig selv. Sådan fortalte Frederik Bramming om sit arbejde med kravlenisserne til Femina i 1975.

Frederik Bramming

Ville have været begejstret

Ideen til at lade årets julemærkemotiv være Frederik Brammings nisser, kommer fra hans barnebarn Sine Bramming. Hun tror, at han ville være stolt over at se sine nisser på julemærkerne:

– Han ville være begejstret. Selvom han arbejdede med jul og nisser en stor del af året, var julen en vigtig højtid for ham, fortæller Sine Bramming om sin farfar.

Frederik Brammings barnebarn Sine Bramming, oldebarn og søn Bo Bramming  •  Foto: Henrik Petit

Også Frederik Brammings søn, Bo Bramming, husker farens arbejde med nisserne:

– Min far tegnede altid, det var hele hans liv. En stor del af juleproduktionerne blev jo til om sommeren, og jeg husker flere ferier, hvor far tegnede nisser, og vi børn hjalp med at farvelægge dem.

Julemærket blev præsenteret af Kronprinsesse Mary og Ole Henriksen  •  Foto: Henrik Petit

Det 108. julemærke

Årets julemærke er nr. 108 i en ubrudt række. Ideen til julemærket opstod i 1903 på Købmagergades Postkontor. Dengang blev julemærket solgt for at hjælpe mod underernæring og tuberkulose blandt børn.

Der findes i dag fire julemærkehjem i Danmark. De hjælper ensomme, isolerede og udsatte børn, til et bedre liv. Til trods for at ca. 700 børn hvert år får et gratis ophold på et Julemærkehjem, har Julemærkefonden i øjeblikket ca. 500 børn på venteliste.

Søg