Pagten – et juledrama med gys og magi

Pagten
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Den 1. december er der premiere på DR’s nye drama-julekalender ‘Pagten’, som er skrevet af forfatteren Maya Ilsøe. Det er et barsk eventyr om fællesskab, om at stå sammen og om at acceptere hinanden på trods af forskelligheder.

Handlingen i julekalenderen drejer sig om en pagt, som menneskedrengen Nikolaj Grundtvig og nissepigen Saia lavede for mange år siden.

Nu er Pagten forsvundet, og det er op til de to hovedpersoner Malte og Lyda, at finde den igen. Lyda er en nissepige, der sammen med sin far og storebror er drevet på flugt af den ondskabsfulde isheks Iselin, som i århundreder har kæmpet for at blive nissernes herskerinde.

Malte er 12 år og går i 6. klasse på Thyregod Skole, hvor han bliver mobbet af klassens hårde drenge. Malte føler sig ofte som en kujon og lever mest i sin egen fantasiverden, indtil han en dag møder Lyda, der er en rigtig nisse!

Pagten
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Nisse og menneske som makkerpar

Da de to møder hinanden, er Malte på jagt efter klassekammeraten Viji. Hun er den eneste pige i klassen, der nogensinde har forsvaret ham, og alligevel har Malte været skyld i, at hun er forsvundet – bare fordi han ville redde sig selv.

Lyda er på jagt efter Pagten for at redde sin mor Saia, der er blevet frosset af Iselin. De to børn aftaler at hjælpe hinanden, og sammen vil de gøre alt for at finde Pagten!

De bliver det makkerpar af menneske og nisse, der er forudsætningen for at finde frem til den magiske pagt, som Grundtvig og Saia lavede engang for længe siden. Pagtens skjulested er beskyttet af tre magiske prøver, der udfordrer Maltes og Lydas mod og venskab på alle måder.

De har brug for alle nissernes særlige evner og et nyt og bedre fællesskab i 6.b for at kunne hamle op med Iselin, som ikke bare besidder frygtindgydende våben, men også er klog nok til at se og udnytte det svageste i alle omkring sig.

Pagten
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Børn og fællesskaber

Centralt i historiens tematik står Grundtvig og hans menneskesyn. De mærkværdige eventyr, børnene oplever, er tæt knyttet til Grundtvigs sange og tanker om det, man må kunne mestre for at blive et menneske med ånd og med hjertet på rette sted.

‘Pagten’ handler netop om det ansvar, vi har i forhold til de fællesskaber, vi er en del af. Et ansvar, der kan være uhyre vanskeligt at leve op til, når de menneskelige relationer bliver destruktive.

Manuskriptforfatteren introducerer Grundtvig som en vigtig karakter for at løse plottet og inddrager samtidig hans dyrebare tankegods. Ønsket er blandt andet at give Grundtvigs fællesskabstanker en ny opblomstring. For selv nu, så mange år efter, er hans tanker aktuelle.

Pagten
Foto: Agnete Schlichtkrull, DR

Det levende ord

Grundtvig er en del af vores Kultur-Kanon. Han var den mest skrivende og mest læste danske forfatter, arbejdede dag og nat og efterlod et værk bestående af 1471 titler.

Han vidste, at det er i mødet med andre og sig selv, at man får den eneste gyldige viden om virkeligheden – gennem det levende ord. Kun når man eksperimenterer, oplever, føler, åbner sig for fantasien og kreativiteten, kan man handle og tage ansvar.

‘Pagten’ gør noget tilsvarende ved at lade Grundtvigs tanker om det levende ord blive nøglen til at finde den pagt, som Grundtvig engang indgik med en nisse, og som skal beskytte os mod ondskabens indtrængen i vores verden, hvor intet må blive ligegyldigt i det liv, vi lever med os selv og med hinanden.

Søg