Tinkas Juleeventyr

Tinkas Juleeventur
Foto: Agnete Schlichtkrull, TV 2

Første julekalender i serien om Tinka.

Handling

Tinka er ikke som de andre nisser. Da hun den 1. december får overrakt sin nisseamulet af Nissekongen, som symbol på at hun nu er en voksen nisse, skifter den ikke farve, som de andres. Hendes mor, Nille, må gå til bekendelse og fortælle hende, at hun er halvt menneske.

Da historien om at Tinka er halvt menneske, spreder sig i nissernes landsby, bliver hun udstødt af de andre nisser. Nisserne er nemlig overbevist om, at mennesker er farlige og upålidelige. 100 år tidligere blev nissernes julestjerne stjålet af et menneske, og siden har nisserne ikke haft magiske evner.

Tinka beslutter sig for, at hun vil forsøge at finde julestjernen og give nisserne deres tabte magi tilbage. Kun sådan kan hun igen gå i fred i nissernes landsby.

Hun rejser ind i menneskenes verden, hvor hun møder drengen Lasse. Han er lige flyttet ud til sin farmor på landet, fordi han har været involveret i en masse ballade i storbyen. Lasse indvilger i at hjælpe Tinka med at finde julestjernen.

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Samtidig har Nissekongen Gobbe besluttet, at hans søn, Fileas, ikke er værdig til at overtage tronen. Han sender derfor bud efter sin nevø fra Nordlandet, som han vil udnævne til kronprins i stedet. Da Fileas hører det, forgifter han sin far og overtager magten i Nissernes Rige.

Tinka finder dog ud af, at Fileas ikke er Gobbes eneste søn. Hans anden søn, Storm, er i virkeligheden den retmæssige konge, men han forsvandt ind i menneskenes verden for mange år siden for at lede efter julestjernen.

Tinka og Lasse går i gang med at forsøge at finde Storm, så de sammen kan lede efter julestjernen og derefter vippe Fileas af tronen. Men noget tyder på, at julestjernen slet ikke blev stjålet af menneskene, og at Fileas bærer skylden for, at Storm aldrig kom tilbage fra menneskenes verden.

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Medvirkende

Tinka: Josephine Chavarria Højbjerg
Lasse: Albert Rosin Harson
Nille:
Neel Rønholt
Fileas: Christian Tafdrup
Astrid: Rosita Nellie Holse Gjurup
Mikkel, Lasses far:
 Martin Bo Lindsten
Maja, Lasses farmor: Birthe Neumann
Storm: Troels Lyby
Kong Gobbe: Lars Knutzon
Ingi: Ellen Hillingsø
Bjergi: Paw Henriksen
Tuva: Anette Støvlebæk
Iben:
Mia Lyhne
Vilma: Esther Marie Boisen Berg
Skir: Hadi Ka-Koush

Hovedforfatter: Flemming Klem

Episodeforfattere: Flemming Klem, Christian Gamst Miller-Harris, Ina Bruhn, Lasse Kyed Rasmussen og Carina Kamper

Instruktion: Mogens Hagedorn

Producer: Rasmus Kastberg

Produktion: Cosmo Film

Sendt i tv

2017, TV 2

Læs mere: Alle artikler om Tinkas Juleeventyr

Tinkas Juleeventyr
Foto: Agnethe Schlichtkrull, TV 2

Optaget på Fyn

‘Tinkas Juleeventyr’ blev, ligesom ‘Juleønsket’ i 2015, produceret af Cosmo Film i samarbejde med FilmFyn. Derfor foregik de fleste optagelser på Fyn, hvor blandt andet jernalderlandsbyen ‘Odins Odense’ blev lavet om til nissernes landsby, og en gård ved Vester Åby nær Faaborg blev til Lasse og hans families hjem på landet.

Ideen til historien kom fra manuskriptforfatteren Flemming Klem, der tidligere også havde været med til at skrive ‘Jul i Valhal’ og ‘Juleønsket’ for TV 2. Han ville gerne fortælle en historie om forskellighed og spilttelse, og om hvordan man finder sin plads i verden.

– Hvem er man? Hvor kommer man fra? Og hvordan får man en plads i verden? Tinka finder lige pludselig ud af, at hun ikke er som de andre. Det tror jeg er noget, vi alle sammen kan være ude for en gang imellem, så det er et spændende emne, fortalte Flemming Klem i 2017 i et interview med Juleweb.dk

Læs mere: Manden bag Tinkas Juleeventyr: Sådan blev julekalenderen til

Foto: Daniel Stjerne, TV 2

Musik

Titelmelodien til ‘Tinkas Juleeventyr’ blev skrevet af Burhan G i samarbejde med Lars Ankerstjerne. Burhan G sang selv sangen sammen med Frida Brygmann, der er datter af musikeren Martin Brygmann.

Martin Brygmann skrev musikken til ‘Jesus og Josefine’ i 2003 og ‘Jul i Valhal’ i 2005, hvor Frida Brygmann også var med til at synge nogle af sangene.

Læs mere: Burhan G og Frida Brygmann bag musikken til Tinkas Juleeventyr

Udgivelser

‘Tinkas Juleeventyr’ udkom på dvd i 2018

Hovedforfatter Flemming Klem udgav i 2017 historien som bog

Med låge-julekalenderen fulgte et ark, som man kunne aflevere hos en Ford-forhandler og få en gratis Tinka-nissehue

Julekalendere i samme serie

Tinka og Kongespillet
Tinka og Sjælens Spejl

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg