Nissebanden i Grønland

Nissebanden i Grønland
Foto: Preben Trunshøj, DR

Anden julekalender i serien om Nissebanden.

Handling

I Grønland har Julemanden set to stjerneskud støde sammen på nattehimlen. En gammel grønlandsk legende har forudset denne hændelse, og i legenden står der, at to ønskesten efter sammenstødet vil falde ned fra himlen og lande i ødemarken.

Hvis man finder de to ønskesten og slår dem mod hinanden, kan man ønske sig alt hvad man vil. Men man skal passe på, advarer legenden, for det kan let gå galt, hvis man bruger stenen forkert.

Julemanden må drage af sted for at finde de to ønskesten, inden de lander i de forkerte hænder. Han beder Nissebanden om hjælp til at passe sit værksted og tage sig af produktionen af julegaver, mens han er væk.

Foto: Preben Trunshøj, DR

I den lille sydsjællandske by Holme-Olstrup har sognerådsmedlemmet Fiffig-Jørgensen fået en ide. Indbyggertallet i byen er faldet kraftigt og for at vende udviklingen, vil han forsøge at få selveste Julemanden til at flytte til byen.

Efter at Julemanden i lang tid har ignoreret Fiffig-Jørgensens henvendelser, får Fiffig-Jørgensen nys om de magiske ønskesten i Grønland. Han rejser nordpå for at finde stenene, så han kan ønske sig selv at blive julemand. Men som legenden advarer, går det helt galt for Fiffig-Jørgensen, da han bruger stenene.

Foto: Preben Trunshøj, DR

Medvirkende

Lunte: Flemming Jensen
Hr. Mortensen: Arne Hansen
Gemyse: Kirsten Peüliche
Skipper: Finn Nielsen
Puk: Ann Hjort
A38: Hans Dal
Fiffig-Jørgensen: Christoffer Bro
Fru Fiffig-Jørgensen: Terese Damsholt
Inuk: Malik Niemann
Julemanden: Henrik Lund

Manuskript: Flemming Jensen

Instruktion: Per Pallesen og Flemming Jensen

Produktion: DR

Sendt i tv

1989, DR
1993, DR
2002, DR 1
2011, DR 1
2016, DR Ramasjang
2021, DR Ramasjang

Foto: Preben Trunshøj, DR

Flemming Jensen var lærer i Grønland

Efter at seerne havde taget godt imod julekalenderen om Nissebanden i 1984, ville Flemming Jensen gerne lave en fortsættelse, der foregik i Grønland. Et land, der betød meget for ham.

Flemming Jensen havde arbejdet som skolelærer i Grønland i årene 1973-1975, og havde tidligere udgivet bogen ‘Vejledning i sælfangst’ om sine oplevelser i landet og møde med den grønlandske kultur.

Flemming Jensen lod Julemanden få bopæl omkring byen Uummannaq i Vestgrønland. Uummannaq ligger ca. 45 km fra byen Ikerasak, hvor Flemming Jensen boede i sin tid som skolelærer i Grønland.

Med et budget på 18 millioner kroner var ‘Nissebanden i Grønland’ den hidtil dyreste julekalender, som DR nogensinde havde produceret. De høje produktionsomkostninger betød, at DR måtte genudsende gamle julekalendere i de næste fem år.

Musik

Sangene til ‘Nissebanden i Grønland’ blev skrevet af Hans Dal og Flemming Jensen, der også skrev manuskriptet til julekalenderen og spillede rollerne som A38 og Lunte. Titelsangen ‘Nu’ Det Jul’ blev sunget af Marianne van Toornburg.

Sangene udkom på LP, MC og CD i 1989. I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2002 blev sangene ‘digitalt remastered’ og genudgivet på CD i nyt cover.

Julekalendere i samme serie

Nissebanden
Nissernes Ø

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg