Handling
Børnene Noor, Elias, Mie og Johannes er blevet udvalgt til at deltage i den naturvidenskabelige lejrskole ‘AstroCamp’. På campens første dag blive de fire børn sat i gruppe sammen, og gruppen får navnet ‘Team Kometerne’.
Mens ‘Kometerne’ er i gang med at løse deres første opgave, går de ned i en kælder, hvor der står en mystisk maskine. Ved et uheld kommer børnene til at starte maskinen, hvilket får Mie og Johannes til at forsvinde.
Maskinen viser sig at være en teleporteringsmaskine, og den har sendt Mie og Johannes til den fremmede ‘Planet 9’ i udkanten af solsystemet. Samtidig er de to børn blevet syv år ældre, så de nu er 19 år. Maskinen, der kan transportere dem tilbage til Jorden igen, er gået i stykker.
På Planet 9 møder de to børn de behårede væsner ‘9serne’, som bor på planeten, og en forsker ved navn Mette. Hun har levet på planeten i ti år, fordi hun heller ikke kan finde ud af at komme hjem igen.
På Jorden får Noor og Elias hjælp af to voksne til at forsøge at få Mie og Johannes hjem igen – den lidt distræte fysisklærer Panda-Søren og den unge forsker Anna.
Sammen finder de ud af, at teleporteringsmaskinen oprindeligt blev bygget som en del af et forskningsprojekt, der var støttet af den succesfulde erhvervsmand Viggo V. Han har tjent mange millioner på at sælge ‘FlyPhones’. En telefon, der på grund af stoffet magilium, aldrig skal lades op.
Viggo V. er ved at løbe tør for magilium, og han byggede derfor teleporteringsmaskinen for ti år siden og sendte en forsker til Planet 9 for at forsøge at finde mere.
Da han hører, at to børn er endt oppe på Planet 9, forsøger han at udnytte situationen til at få dem til at sende magilium til ham. Kun hvis de gør det, vil han hjælpe dem hjem.
Børnene og Mette finder frem til en brønd, der er fyldt med magilium. Men da de tømmer brønden og sender stoffet til Viggo V., går det hårdt ud over 9sernes liv. Magilium-brønden er nemlig dén, der varmer 9sernes huler op, og hele civilisationen på planeten er pludselig ved at uddø.
Mie, Johannes og Mette kommer tilbage til Jorden, men må nu forsøge at stjæle magiliummet tilbage fra Viggo V., så de kan redde 9sernes liv.
Medvirkende
Noor: Shireen Rasool
Elias: Bertil Karlshøj Smith
Mie (19 år): Alice Finn Caspersen
Mie (12 år): Anna Frederikke Heerulff Christiansen
Johannes (19 år): Oscar Dietz
Johannes (12 år): Luca Reichardt Ben Coker
Anna: Molly Egelind
Panda-Søren: Martin Greis-Rosenthal
Bolette-Henriette: Søs Egelind
Mette: Lotte Andersen
Viggo V: Kurt Ravn
Tom: Adam Ild Rohweder
Kirsten: Laura Bro
Mathilde: Kerstin Jannerup Gjesing
Tanja (voksen): Nicklas Søderberg Lundstrøm
Tanja (lille): Dan Jakobsen
Hovedforfatter: Jenny Lund Madsen
Episodeforfattere: Jenny Lund Madsen, Anton Breum, Iben Albinus Sabroe, Jacob Tingleff og Frederik Villads
Instruktion: Ask Hasselbalch
Producer: Trin Hjortkjær Thomsen
Executive producere: Christian E. Christiansen, Lea Løbger, Jakob Langkjær, Anja C. Andersen og Marie Breyen
Produktion: Nordisk Film
Sendt i tv
2021, TV 2
Læs mere: Alle artikler om Kometernes Jul
Skulle vække børns interesse for naturvidenskab
‘Kometernes Jul’ blev lavet i samarbejde med Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.
I 2022 var det 100 år siden, at Niels Bohr modtog Nobelprisen i fysik. Derfor ville Niels Bohr Instituttet forsøge at gøre 2022 til et nationalt ‘videnskabsår’, hvor flere danskere skulle få øjnene op for naturvidenskab.
Instituttet ville gerne kickstarte projektet med en julekalender i 2021, da det var en god måde at ramme en bred del af befolkningen på.
Manuskriptforfatteren Jenny Lund Madsen fik frie hænder til at finde et område indenfor naturvidenskaben, som julekalenderen kunne tage udgangspunkt i, og hun valgte astrofysikken.
Hun fik hjælp af astrofysikeren Anja C. Andersen til at skrive julekalenderen, så det naturvidenskabelige indhold blev 100 % korrekt. Det var Jenny Lund Madsens ambition, at der skulle være mindst ét lærerigt element i hvert afsnit.
Film på YouTube om naturvidenskab
Som supplement til tv-julekalenderen blev der produceret en række videoer til YouTube, som fortalte om naturvidenskab til børn og forsøgte at bygge bro mellem julekalenderens fiktive univers og virkelighedens forskere.
Videnskabskalender: Forskere fortæller om videnskab sammen med skuespillere fra ‘Kometernes Jul’.
Universet Direkte: Hver dag i december sendte værterne Maria og Nicklas direkte på YouTube fra et sted i Danmark, hvor der bliver arbejdet med naturvidenskab.
Sportskalender: Shireen, der spillede rollen som Noor i ‘Kometernes Jul’, besøger en kendt dansker og inspirerer til daglig motion.
Der blev også lavet en app, ‘Videns Port’, som kunne bruges sammen med TV 2’s låge-julekalender til at læse om naturvidenskab.
Musik
Titelsangen til ‘Kometernes Jul’ blev skrevet af Andreas Odbjerg, der i løbet af 2021 havde fået sit store folkelige gennembrud med sangene ‘I morgen er der også en dag’ og ‘Stor mand’.
Læs mere: Andreas Odbjerg bag titelsangen til Kometernes Jul
Kritik af insulin promovering
‘Kometernes Jul’ blev støttet økonomisk af de fire fonde ‘Villum Fonden’, ‘Poul Due Jensens Fond’, ‘Bitten & Mads Clausens Fond’ og ‘Novo Nordisk Fonden’.
Sidstnævntes støtte blev dog mødt af kritik, da en del af handlingen i julekalenderen er, at Mie har diabetes og derfor er afhængig af insulin.
TV 2 afviste dog kritikken, da manuskriptforfatteren Jenny Lund Madsen selv havde fået ideen til at skrive om diabetes, og ‘Novo Nordisk Fonden’ intet havde haft med dén del af gøre.