Julehjertets Hemmelighed

Julehjertets Hemmelighed
Grafik: Kim Bredahl, Mastiff, DR

Handling

Karen elsker at være sammen med nissen Rumle. Sammen finder de på opskrifter til nye kager, og Karen hjælper Rumle med at udføre det nisseritual, der sørger for at kornet på herregården Lindestrupgaard ikke mugner og mælken ikke bliver sur.

Hele Karens familie arbejder som tjenestefolk på Lindestrupgaard, og hun har også selv fået plads som tjenestepige på herregården.

Da Karen fylder 13 år, sker der dog en stor omvæltning i hendes liv. Nu er hun voksen, og hun kan derfor pludselig ikke længere se nisser. Hun vil også hurtigt begynde at glemme, at hun nogensinde har kendt Rumle.

Skærslipperen Lars Ravn fortæller hende dog, at hun kan fortsætte med at se nisser, hvis hun og Rumle gennemfører et særligt ritual. Til at lave ritualet skal de bruge et julehjerte, som Lars Ravn har stjålet fra den mystiske Skovkone. Det giver han til Karen.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Bastian Schiøtt, DR, Mastiff

Karen og Rumle gennemfører ritualet, men pludselig begynder der at ske en række ulykker på Lindestrupgaard.

Det viser sig nemlig, at Rumle ved at skabe julehjertet har mistet sine magiske evner. Kornet begynder at spire, mælken bliver sur og hele landsbyen omkring herregården bliver kastet ud i store problemer.

Lars Ravn, der hele tiden har kendt til konsekvenserne ved at lave julehjerte-ritualet, kidnapper Rumle og begynder at tjene penge ved at vise ham frem i forskellige landsbyer.

Nu må Karen forsøge at befri Rumle, så de sammen kan få ødelagt julehjertet og stoppe ulykkerne i landsbyen.

Foto: Andreas Bastiansen, DR, Mastiff

Samtidig er Karens bror, Rasmus, meget forelsket i den jævnaldrende pige Marie Louise, der bor på Lindestrupgaard. De to vil gerne giftes, men det er Marie Louises forældre ikke begejstret for. De vil ikke have, at deres datter bliver gift med en simpel karl.

Forældrene forsøger at få Marie Louise afsat til Aage fra herregården Jungshoved i nabobyen, men Marie Louise afviser ham og flygter til storbyen.

Aage af Jungshoved forlanger at få den brudepris, han har betalt til Marie Louises forældre tilbage, men da forældrene ikke kan betale på grund af de ulykker, der har ramt herregården, overtager Aage hele Lindestrupgaard, og forældrene må flytte ud blandt tjenestefolkene.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Bastian Schiøtt, Mastiff, DR

Medvirkende

Karen: Karla Larsen Moltsen
Rumle: Thea Sofie Lundbak
Rasmus: Maximilian Henriques Hale
Marie Louise: Isa Thorlacius
Lars Ravn: Niels Martin Eriksen
Gudrun, mor: Ditte Ylva Olsen
Karl, far: Anders Brink Madsen
Erik Lindestrup: Esben Dalgaard
Rigmor Lindestrup: Mia Lyhne
Johannes: Sigurd Moe
Gotfred: Isak Celinder Faurholm
Ilter: Daniel Andreas Ørum-Hansen
Oldfrue Miriam: Lise Baastrup
Skovkonen: Vigga Bro
Aage: Laurids Skovgaard Andersen
Gyda: Mia Lerdam
Fie: Roberta Hilarius Reichhardt

Hovedforfatter og instruktør: Poul Berg

Producer: Mia Marie Borup

Produktion: Mastiff

Sendt i tv

2022, DR 1

Læs mere: Alle artikler om Julehjertets Hemmelighed

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Andreas Bastiansen, DR

Julekalender om livet i 1800-tallet

‘Julehjertets Hemmelighed’ foregår i anden halvdel af 1800-tallet.

Ideen til julekalenderen opstod hos produceren Mia Marie Borup og manuskriptforfatteren Thomas Glud fra filmselskabet Mastiff. De ville gerne lave en julekalender, der blandt andet handlede om forskellen mellem at være rig og fattig i fortidens Danmark.

– Vi havde et ønske om at lave en julekalender, der havde det hele – altså et virkeligt eventyr – og så fik vi med det samme den der ide til, at det skulle handle om forskellen mellem rig og fattig, og at vi ville bruge en herregård som hovedarene, fortalte Mia Marie Borup i 2022 i et interview med Juleweb.dk:

– Så vidste vi, at der skulle være en nisse med, for vi havde set så mange julekalendere, hvor der ikke var nisser, og så ville vi gerne fortælle en umulig kærlighedshistorie. Der var vi nødt til at gå tilbage i tiden og finde ud af: Hvornår var det egentlig, at det var rigtig svært at få hinanden? Og der skulle vi så tilbage til anden halvdel af 1800-tallet.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Bastian Schiøtt, Mastiff, DR

Inspiration fra Karen Volf

Poul Berg, der også skrev manuskriptet til ‘Tidsrejsen’ i 2014, blev hyret til at skrive manuskriptet til julekalenderen og efterfølgende også instruere den.

Han besluttede blandt andet, at hovedpersonen i fortællingen skulle hedde Karen og være glad for at bage kager. Det er en skjult reference til historien bag den kendte småkageproducent Karen Volf, der også var ung og arbejde som tjenestepige på en herregård i anden halvdel af 1800-tallet.

Julehjertets Hemmelighed
Foto: Andreas Bastiansen, DR

Ikke et bestemt årstal

Julekalenderen foregår på et tidspunkt i anden halvdel af 1800-tallet – ikke i et bestemt årstal.

Oprindeligt var det planen, at julekalenderen skulle foregå i år 1850, lige efter at Grundloven var blevet skrevet, men det kom til at give for mange begrænsninger i handlingen, hvis den skulle foregå i et bestemt årstal.

Holdet bag julekalenderen fik hjælp af en museumsinspektør fra herregårdsmuseet ‘Gammel Estrup’ til at forsøge at gøre alting i julekalenderen så historisk korrekt som muligt.

Læs mere: Skaberne af Julehjertets Hemmelighed: Sådan blev julekalenderen til

Musik

Titelsangen til ‘Julehjertets Hemmelighed’ blev skrevet og sunget af Malte Ebert, der nogle år tidligere havde haft mange hit under kunstnernavnet ‘Gulddreng’.

Læs mere: Malte Ebert har lavet titelsangen til Julehjertets Hemmelighed

Locations

Lindestrupgaard hedder i virkeligheden Erholm Gods og ligger på Fyn.

Erholm Gods
Erholmvej 25A
5560 Aarup

Karens families hus er en del af Frilandsmuseet i Lyngby.

Frilandsmuseet
Kongevejen 100
2800 Kongens Lyngby

Selve landsbyen Lindestrup, Rumles høloft og Skovkonens hus ligger i Den Fynske Landsby i Odense.

Den Fynske Landsby
Sejerskovvej 20
5260 Odense S

Troldehjertets Hemmelighed
Foto: Kimb, Mastiff, DR

Troldehjertets Hemmelighed

‘Julehjertets Hemmelighed’ blev efterfulgt af en tv-serie i syv afsnit, ‘Troldehjertets Hemmelighed’, der blev sendt på DR 1 i påsken 2022.

Selvom tv-serien blev sendt i påsken, så foregik handlingen omkring Sankt Hans, præcis et halvt år efter handlingen i julekalenderen.

Karen er blevet voksen og har glemt alt om Rumle. Til gengæld har hun travlt med at bage kager i sit eget lille bageri.

En dag møder hun pigen Rebekka, der pludselig er dukket op i landsbyen. De to piger bliver hurtigt gode venner, men det viser sig hurtigt, at Rebekka ikke er nogen almindelig pige. Hun er en skifting, der er ved at forvandle sig til en trold.

En troldejæger er på jagt efter hende for at slå hende ihjel, og han har et troldehjerte med til at hjælpe sig med at finde hende.

Læs mere: Skaberne af Troldehjertets Hemmelighed: Derfor skulle julekalenderen have en fortsættelse

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg