1960’erne: Tv-julekalenderen kommer til Danmark

I 1962 kom radio- og tv-julekalenderen til Danmark. Konceptet var det samme som i Sverige, og også her blev der udgivet en trykt julekalender i forbindelse med serierne i radio og tv. Den blev solgt i banker- og sparekasser over hele landet, og overskuddet gik til forskellige projekter i udviklingslande.

Historier fra hele verden, 1962

De første julekalendere på dansk tv var meget små produktioner – ofte med dukker i hovedrollerne. U-landende var et meget centralt tema i mange af de første julekalendere – for eksempel ‘Historier fra hele verden’ i 1962, ‘Nisserne Tim og Tam’ i 1963 og ‘Bonus og Minus’ i 1964.

Hovedkræfterne bag de første julekalendere var blandt andre Thorkild Demuth og Bob Goldenbaum.

Nisserne Tim og Tam, 1963 | Foto: DR

Den første succes

Første gang en julekalender for alvor formåede at samle nationen omkring fjernsynet, sådan som vi kender det i dag, var i 1967, da ‘Kender du Decembervej?’ blev sendt.

Succesen skyldtes hovedsageligt den glade Magnus Tagmus og hans iørefaldende sang: ‘Mit navn er Magnus Tagmus’. Magnus Tagmus var da også tilbage på skærmen allerede året efter i fortsættelsen ‘Besøg på Decembervej’.

Kender du Decembervej?, 1967 | Foto: Valdemar Vedel, DR

Julekalendernes popularitet voksede, og i 1971 blev den første julekalender i farver sendt. Den hed ‘Hos Ingrid og Lillebror’, og var en forlængelse af datidens meget populære børneprogram ‘Kikkassen’.

Børnenes Julekalender

Lågekalederen, der i de første mange år hed ‘Børnenes Julekalender’, var ikke altid relateret til julekalenderen i tv. Nogle gange relaterede den sig til radiojulekalenderen, og nogle gange relaterede den sig til det u-landsprojekt, som kalenderen støttede.

I sær hvis tv-julekalenderen var en genudsendelse, relaterede lågekalenderen sig til noget andet. Nogle gange så man også, at julekalenderen både relaterede sig til serien i tv og radio.

De 24 låger i julekalenderen kunne for eksempel handle om radioserien, mens 24 små figurer skulle klippes ud og sættes fast på kalenderen som en del af tv-serien.