Handling
Det har været en hård sommer for Cirkus Julius. Der har næsten ikke været nogen tilskuere, og én efter én er artisterne rejst deres vej. De har mistet deres telt og den gård i Jylland, hvor de plejede at bo om vinteren.
Heldigvis har cirkusdirektørens fætter en nedlagt sukkerfabrik i Odense, hvor resterne af det efterhånden lille cirkus kan overvintre.
Ejeren af bygningen, Ebba Dagny Blommenfeldt (også kaldet EDB), er dog ikke begejstret for at der er flyttet et cirkus ind i det gamle sukkerkogeri. Hun vil have forudbetalt et helt års husleje inden juleaften, ellers bliver Cirkus Julius smidt på porten.
Cirkusdirektøren Baldoni, hans datter Angelina, alt-mulig-manden Secco og gorillaen Brutalis forsøger at gøre alt hvad de kan for at skaffe pengene til huslejen. Men det er svært, når EDB-damen hele tiden forsøger at spænde ben for dem med sine mange regler.
I sukkerkogeriet bor der også to nisser, Fennikel og Ingefær, der elsker at drille de uheldige cirkusfolk.
Medvirkende
Baldoni / Fennikel: Hugo Øster Bendtsen
Angelina / Ingefær: Annegine Federspiel
Secco: Henrik Svane
Brutalis: Henrik Broni
EDB: Lisbeth Gajhede
Loreley: Margrethe Koyto
Günther: Petter Hesse Overgaard
Fætter Anton: Folmer Rubæk
Børnene: Natalie Birk og Jon Krassel
Manuskript: Martin Miehe-Renard
Instruktion: Martin Miehe-Renard og Sandy Grant
Musik: Jan Irhøj
Produktion: DR Aarhus
Sendt i tv
1988, DR
Optaget i et nedlagt sukkerkogeri
‘Cirkus Julius’ var den tredje julekalender, som DR’s provinsafdeling i Aarhus stod bag.
Ligesom ‘Jul i Gammelby’ og ‘Jul på Slottet’ var handlingen i ‘Cirkus Julius’ stærkt inspireret af de omgivelser, som julekalenderen blev optaget i. Optagelserne foregik nemlig i et nedlagt sukkerkogeri i Odense, som Odense Teater havde omdannet til teatersal.
Udsendelserne blev optaget samme dag, som de skulle sendes i tv. Dermed kunne cirkusfolkene kommentere på dagsaktuelle begivenheder fra den virkelige verden i løbet af julekalenderen, og børn kunne sende breve med tegninger ind til gorillaen Brutalis.
Det eneste, der var optaget på forhånd, var scenerne med de to nisser Fennikel og Ingefær. De blev optaget i DR’s studier i Aarhus.
Manuskriptforfatter med cirkusblod i årene
Martin Miehe-Renard, der også havde været med til at skrive ‘Jul på Slottet’, skrev manuskriptet til ‘Cirkus Julius’. Han instruerede også julekalenderen sammen med Sandy Grant.
For Martin Miehe-Renard var cirkus ikke en helt fremmed verden. Han er nemlig en del af Miehe-slægten, der i næsten 100 år drev ‘Cirkus Miehe’ i Danmark. Gamle videoklip fra ‘Cirkus Miehe’ er også en del af handlingen i ‘Cirkus Julius’, når Angelina har undervisning i cirkushistorie.
Udgivelse
‘Cirkus Julius’ er aldrig blevet udgivet på vhs eller dvd, men 23 af de 24 afsnit kan ses på DR Bonanza.
Martin Miehe-Renard udgav i 1988 historien om ‘Cirkus Julius’ som bog med tegninger af Kai Flummer og noder til julekalenderens sange.
Musikken fra ‘Cirkus Julius’ blev udgivet på LP, MC og CD i 1988.