Avisen

Foto: Hans Andersen, DR
Foto: Hans Andersen, DR

Denne julekalender blev sendt som optakt til genudsendelsen af Jullerup Færgeby i 1982, 1990 og 1997.

Handling

Hr. Tryksen er redaktør på Avisen i byen Flunkelev. Han arbejder hele dagen på at få avisen skrevet og trykt, så den kan nå at komme med færgen til Jullerup Færgeby. ‘Avisen SKAL ud’ er hans motto.

Redaktionen tæller også en række faste skribenter, der hver har sit særlige stofområde. Kristian Knald skriver om ‘Sport og Spænding’, Estrid Rasp skriver om ‘Mad og Maver’, Viktor Vind leverer vejrudsigten, Fru Thura skriver om ‘Stjerner og Støv’, mens Lily Jensen står for dagens digt.

Medvirkende: Alle roller spilles af Jesper Klein. Hans bror, Morten, bliver brugt som statist

Manuskript: Jesper Klein, Hanne Willumsen og Finn Bentzen

Producer: Per Nielsen

Produktion: DR

Sendt i tv

1982, DR
1990, DR
1997, DR 1

Foto: Helge Jensen, DR

Mere sendetid

I slutningen af 1970’erne blev julekalenderens sendetid udvidet med ti minutter. Da ‘Jullerup Færgeby’ skulle genudsendes i 1982, måtte der derfor skabes en ny julekalender, som kunne sendes i forbindelse med den gamle serie, for at fylde tiden ud.

Jesper Klein, Hanne Willumsen og Finn Bentzen, der også havde været med til at lave ‘Jullerup Færgeby’, skabte fortællingen om Tryksen og hans arbejde på Avisen i Flunkelev, der ligger på den anden side af Jullerup Sund. Byen Flunkelev var i forvejen ofte blevet omtalt blandt dukkerne i den oprindelige julekalender.

Den skarpe seer vil måske bemærke, at forsiden på den avis, som Tryksen og de andre på redaktionen skaber i løbet af dagens afsnit af Avisen, nogle gange er identisk med den avis, som Kaptajn Gus læser i det efterfølgende afsnit af ‘Jullerup Færgeby’.

En del af U-landskalenderen

Mens U-landskalenderen i 1974 udelukkende var en gengivelse af ‘Jullerup Færgeby’, var både Flunkelev og Jullerup Færgeby gengivet på U-landskalenderne i 1990 og 1997. Dagens låger var skiftevis placeret i de to byer.

Da ‘Jullerup Færgeby’ blev genudsendt i 2014 på DR Ramasjang var Tryksen ikke en del af programmet. I stedet havde Jesper Kleins søn, Sebastian Klein, overtaget rollen som optakt til ‘Jullerup Færgeby’. Hans julekalender, ‘Sebastians Jul’ fra 2010, blev genudsendt umiddelbart før den gamle dukkekalender fra 1974.

‘Avisen’ var heller ikke med på dvd-udgivelsen af ‘Jullerup Færgeby’ i 2006, men alle afsnittene kan ses på DR Bonanza

Julekalendere i samme serie

Vinterbyøster
Jullerup Færgeby

Kikkebakke Boligby

Del artikel

Del på facebook
Del på twitter
Del på email