Foto: Kasper Nymann, Colourbox.com

Ca. 100 stk.

Ingredienser

600 g hvedemel
250 g smør
150 g sukker
100 g kartoffelmel
4 æg
1 dl piskefløde
1 spsk. kardemomme, stødt
½ tsk. hjortetaksalt
500 g palmin (til kogning)

Tilberedning

Mel, kartoffelmel, hjortetaksalt og kardemomme blandes sammen. Det faste kolde smør smuldres i melet.

Æg og fløde piskes let sammen og tilsættes den øvrige dej. Dejen lægges på køl i et døgn.

Rul dejen ud i ½ cm tykkelse. Skær klejnerne ud med en klejnespore. Skær en ridse på langs, og vrid stykkerne til klejner ved at sno den ene ende gennem ridsen.

Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved 180 grader – fyld kun gryden halvt op. Kom en bid franskbrød i den varme palmin. Bliver brødet gyldent, har palminen den rigtige temperatur.

Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof, og kog dem til de er gyldne. Vend dem et par gange, for at opnå det bedste resultat.

Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok.

Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir.