Ludvig og Julemanden ændret på grund af skjult reklame
 

10. december 2016    Tekst: Svend-Vilhelm Mikkelsen    Foto: Per Arnesen, TV 2

Årets julekalender på TV 2 er en genudsendelse af 'Ludvig og Julemanden' fra 2011. Det er dog ikke alting i julekalenderen anno 2016, der er som det var, da den havde premiere for fem år siden.

Den 10. december var et billede i julekalenderen blevet rettet. Et skilt hvorpå der oprindeligt stod "Velkommen til Skallerup Klit" var lavet om, så der blot stod "Velkommen".

Årsagen er, at TV 2 efter udsendelsen af 'Ludvig og Julemanden' i 2011 blev kritiseret af Radio- og tv-nævnet for skjult reklame.

En seer havde klaget over, at Skallerup Klit blev fremhævet i afsnittet på en måde, der ikke var nødvendig for handlingen - og det var nævnet enig i:

Radio- og tv-nævnet er af den opfattelse, at den positive fremstilling af faciliteterne på Skallerup Klit Feriecenter sammenholdt med oplysningerne om, at der netop er tale om Skallerup Klit Feriecenter, medfører en fremhævelse af sponsors produkter, der går ud over, hvad der er nødvendigt for at formidle handlingen til seeren.

Der er dermed tale om en fremhævelse, der går ud over, hvad der kan betegnes som nødvendig og berettiget i forhold til programmets redaktionelle indhold.

Nævnet finder på denne baggrund tillige, at scenerne vedrørende Skallerup Klit Feriecenter indeholder overtrædelser af reklamebekendtgørelsens § 29, stk. 1.

 

Ludvig og Julemanden    Foto: Deluca Film, TV 2

Kun nødvendigt at rette skiltet

Det var dog kun nødvendigt at rette skiltet, selvom Skallerup Klit også bliver nævnt i bussen på vej derhen - og der var flere scener fra Skallerup Klit Feriecenter i løbet af afsnittet.

At der bliver sagt "Skallerup Klit" i bussen på vej hen til stedet behøver nemlig ikke nødvendigvis at være en reklame for Feriecentret, da det også er en betegnelse for selve området.

Afsnit 22 af 'Ludvig og Julemanden' blev også kritiseret af Radio- og tv-nævnet. Her mente nævnet, at der var ulovlig reklame for Coca-Cola og Carlsberg.

Læs også

  Julekalendere: Ludvig og Julemanden
     
  Dyre special effects i Ludvig og Julemanden

13. december 2011
     
  Søs Fenger synger titelmelodien til Ludvig og Julemanden

18. november 2011