Jul i Valhal

Foto: Thomas Marott, TV 2

Handling

Sofies mor, Tove, har igen fået nyt job i udlandet. Denne gang er det i Singapore, og det betyder, at Sofie endnu en gang skal flytte og skifte skole, hvilket hun er ved at være godt træt af.

Indtil afrejsen skal de bo hos mormor Ragnhild, der har sit hjem i et gammelt skovløberhus. Ragnhild er dog ikke den eneste beboer i huset. 1. salen er lejet ud til skovløberen Asbjørn og hans to børn Jonas og Emma, og de to familier har meget svært ved at enes.

Især Sofie og Jonas kommer ikke godt ud af det med hinanden, men det ændrer sig, da de får en stor hemmelighed sammen.

Foto: Thomas Marott, TV 2

I en gammel stendysse ude i skoven møder de den lumske gud Loke. Han blev lænket med magiske kæder af de andre nordiske guder for flere tusinde år siden, fordi han dræbte Balder, og der er han dømt til at skulle være til evig tid.

Men ved at opfylde børnenes ønsker med runemagi, får han lokket dem til at løsne lænkerne én efter én.

Da Loke er fri søger han straks at få hævn over guderne, der lænkede ham. Han allierer sig med jætterne og indleder en kamp mod aserne. Nedtællingen til ragnarok er i gang.

Sofie og Jonas finder vej til Valhal, hvor de blandt andet møder Odin, Thor, Ydum og Heimdal. De slår sig sammen med aserne i kampen for at forhindre verdens undergang.

Foto: Thomas Marott, TV 2

Medvirkende

Sofie: Laura Østergaard Buhl
Jonas: Lukas Schwarz Thorsteinsson
Tove: Ann Elenora Jørgensen
Asbjørn: Troels Lyby
Ragnhild: Vigga Bro
Emma: Clara Maria Bahamondes
Loke: Martin Brygmann
Heimdal: Peter Frödin
Balder: Cyron Melville
Odin: Søren Spanning
Thor: Henrik Noél Olesen
Ydun: Lene Maria Christensen
Hel: Lotte Andersen
Sif: Bodil Jørgensen
Freja: Hella Fagralid
Thrym: Morten Suurballe

Manuskript: Ida Marie Rydén, Ina Bruhn, Flemming Klem og Stefan Jaworski

Instruktion: Martin Schmidt

Musik: Martin Brygmann og Lars Terkelsen

Produktion: Cosmo Film

Sendt i tv

2005, TV 2
2012, TV 2

Foto: Thomas Marott, TV 2

Julekalender om de nordiske guder

Efter at have lavet en julekalender om kristendommen i 2003, ‘Jesus og Josefine’, kastede TV 2 og produktionsselskabet Cosmo Film sig i 2005 over den nordiske mytologi. Før kristendommen indtog Danmark, var julen jo en hedensk solhvervsfest.

Forfatterne bag julekalenderen tog udgangspunkt i myten om ragnarok – verdens undergang – og byggede handlingen op omkring den.

Forfatterne valgte at gøre de nordiske guder ‘fjollede’, hvilket faldt mange kritikere for brystet. De nordiske guder var jo barske krigere.

Blandt andet forfatteren Lars-Henrik Olsen, der selv havde skrevet flere bøger om ‘Erik Menneskesøn’, der rejser ind i de gamle guders verden, luftede sin utilfredshed med julekalenderen i medierne.

Forfatterne bag ‘Jul i Valhal’ var dog inspireret af Peter Madsens tegneserie-føljeton ‘Valhalla’, der i 1986 også var blevet til en tegnefilm. Her var guderne netop mere sjove end barske.

Læs også: Manden bag Tinkas Juleeventyr: Sådan blev julekalenderen til

Foto: Thomas Marott, TV 2

Forkert navn

I julekalenderen hedder jætternes konge Thrym, mens han i den rigtige nordiske mytologi hedder Udgårdloke. Navnet blev dog ændret for at undgå forvirring hos seerne. Det kunne blive svært at kende forskel på Loke og Udgårdsloke.

Musik

Martin Brygmann, der havde haft stor succes med at lave musikken til ‘Jesus og Josefine’ i 2003, skrev også musikken til ‘Jul i Valhal’.

Ligesom i ‘Jesus og Josefine’ var sangene i ‘Jul i Valhal’ selvstændige musikvideoer, men denne gang havde de en mere direkte relation til handlingen. I stedet for kendte kunstnere, var det karaktererne fra julekalenderen, der sang dem.

Musikvideoerne kom i midten af hver afsnit som en slags ‘breaker’, men mange kritiserede, at deres indtog i løbet af serien var for sjusket og tilfældig. Bladt andet skildrede de ofte situationer, der endnu ikke havde været en del af handlingen.

Titelsangen til julekalenderen blev sunget af Martin Brygmann selv sammen med den forholdsvis ukendte sangerinde Sarah West.

Fortsættelse

‘Jul i Valhal’ blev efterfulgt af spillefilmen ‘Guldhornene’ i 2007. Her møder Sofie og Jonas igen guderne fra Valhal. De er taget til menneskenes verden for at forhindre, at jætterne stjæler de magiske guldhorn på Nationalmuseet. Uden dem kan menneskene nemlig ikke få børn.

Location

‘Lokes høj’ er i virkeligheden Dæmpegårdsdyssen i Tokkekøb Hegn ved Allerød i Nordsjælland. Dæmpegårdsdyssen blev kun brugt til udendørsoptagelserne, da det næsten er umuligt for en voksen at komme ind i den.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg