From All Of Us To All Of You, 1958

Disneys Juleshow er et tv-program, der hvert år samler over en million seere, når det bliver sendt om eftermiddagen den 24. december på DR 1.

Programmet stammer fra USA, hvor det blev sendt første gang i 1958 under titlen ‘From All Of Us To All Of You’. Mens programmet kun sjældent bliver vist på amerikansk tv, har det i alle skandinaviske lande med tiden indtaget en fremtrædende position blandt julens traditioner.

En julehilsen fra Disney

‘From All Of Us To All Of You’ blev første gang vist på den amerikanske tv-kanal ABC den 19. december 1958.

Disney-studierne havde siden 1954 produceret et ugentligt tv-program til kanalen, hvor Walt Disney viste tegnefilm og tog seerne med bag kulisserne i hans studier.

‘From All Of Us To All Of You’ var en julehilsen til seerne. Walt Disney byder velkommen, hvorefter han giver ordet videre til Jesper Fårekylling, der guider seerne gennem resten af programmet.

Toy Tinkers, 1949

Der bliver vist to klassiske kortfilm. ‘Santa’s Workshop’ fra 1932, der fortæller historien om, hvor travlt der er i julemandens værksted dagen før jul, og ‘Toy Tinkers’ fra 1949, hvor Chip og Chap går i krig mod Anders And juleaften.

Derudover bliver der vist klip fra seks af datidens store Disney-produktioner. Dengang fandtes der hverken VHS eller DVD, så det var ganske unikt at man fik mulighed for at se glimt fra de populære Disney-film på tv.

Klippene blev vist i følgende rækkefølge:

Peter Pan (1953): You Can Fly
Bambi (1942): Bambi On Ice
Pinocchio (1940): I’ve Got No Strings
Lady og Vagabonden (1955): Bella Notte
Askepot (1950): The Work Song
Snevide og De Syv Dværge (1937): The Silly Song

Udsendelsen sluttede med, at Jesper Fårekylling sang ‘When You Wish Upon A Star’, der stammer fra Pinocchio-filmen.

Bambi, 1942

Julegaven

‘From All Of Us To All Of’ blev genudsendt ved juletid de følgende år. I 1963 besluttede Disney-studierne at tilføje et nyt element til programmet.

Til sidst i udsendelsen præsenterede Jesper Fårekylling et klip fra studiets nyeste biograffilm Sværdet i Stenen. For at gøre plads til dette blev ‘Santa’s Workshop’ klippet ud.

Den nye tradition fortsatte i de kommende år. I 1967 blev Sværdet i Stenen skiftet ud med et klip fra Junglebogen, og i 1970 blev Aristocats en del af udsendelsen. Robin Hood blev den nye ”overraskelse” i 1973.

Aristocats, 1970

Juleshowet kommer til Danmark

‘From All Of Us To All Of You’ blev første gang vist på dansk tv den 23. december 1967. Programmet blev vist på engelsk med danske tekster.

Disneys Juleshow blev ikke altid sendt den 24. december, som i dag. Sendetidspunktet varierede fra år til år, og i 1969, 1973, 1974 og 1978 var der intet juleshow på dansk tv. Først i 1991 blev det en fast tradition, at juleshowet hvert år skulle sendes juleaftensdag klokken 16.

‘Santa’s Workshop’ nåede aldrig at blive en del af det danske juleshow. Til gengæld er Aristocats blevet en del af det danske juleshow, selvom det ikke var med i den oprindelige amerikanske udgave fra 1958.

Pinocchio, 1940

Nye stemmer

I 1979 fik programmet danske stemmer, og det er næsten de samme, der bruges i dag. Nogle af filmklippene har dog fået ændret deres lydspor, i forbindelse med at filmene er genudgivet på VHS og DVD. Det gælder Snevide og De Syv Dværge samt Lady og Vagabonden.

At Pinocchio også fik nye stemme skyldtes dog ikke, at det gamle lydspor var beskadiget. Disney-ledelsen i USA syntes ikke, det var passende, at den kvindelige sangerinde Daimi lagde stemme til den lille trædukke, der skule forestille at være en dreng. De danske producenter blev derfor beordret til at lave det om.

Toy Tinkers, 1949

Krigsfilm bliver klippet ud

I midten af 1980’erne blandede Disney-ledelsen sig igen. Denne gang ville koncernen ændre fundamentalt på juleshowet. Tegnefilm ‘Toy Tinkers’, hvor Anders And er i krig med Chip og Chap, skulle klippes ud. Den passede ikke ind i, hvor hyggeligt det skulle være op til jul.

‘Toy Tinkers’ blev erstattet af tegnefilmene ‘Pluto’s Christmastree’ og ‘Donald’s Snowfight’, der dog også til tider er lidt voldsomme.

Pluto’s Christmastree, 1952

Tradition i andre lande

Selvom Disney-ledelsen ofte har forsøgt at få DR til at sende et andet af deres juleprogrammer i stedet for det næsten 60 år gamle ‘From All Of Us To All Of You’-program, så holder Jakob Stegelmann, der er redaktør på programmet stædigt fast i, at det er det gode gamle Juleshow, der skal sendes.

Og det er faktisk ikke kun i Danmark, at det er blevet en tradition, at sende det gamle juleshow hvert år juleaften. Også i Sverige, Norge og Finland er det en tradition.

Junglebogen, 1967

Juleshowene er dog hver især noget anderledes, end det vi ser i Danmark. I Sverige er der blandt andet klip fra Robin Hood og Junglebogen med i programmet sammen med tegnefilmene ‘Mickey’s Trailer’, ‘Clown Of The Jungle’ og ‘Ferdinand The Bull’.

‘Kalle Anka och hans vänner önskar god jul’ (Anders And og hans venner ønsker glædelig jul), som programmet hedder, er blevet sendt hver juleaften siden 1960.

Programmet samler hvert år mellem 3 og 4 millioner seere, og konkurrerer mod finalen i det svenske melodi grand prix om at være årets mest sete program i Sverige.