Brødrene Mortensens Jul

Brødrene Mortensens Jul
Foto: Henrik Ploug Christensen, TV 2

Handling

14-årige Wilhelm er begyndt at hade alt, hvad der har med jul at gøre. Han vil gerne være voksen og cool, så han kan score Hanne, der er servitrice på Svendsens Kaffebar. Men han er i hård konkurrence om hendes gunst mod rock’n’roll-fyren Johnny, der lige er blevet ansat som kaffebarens knallertbud.

Wilhems lillebror Hugo gør alt hvad han kan for at få storebroren i julestemning, men det gør kun Wilhelm endnu mere irriteret.

Pludselig begynder Hugo at modtage mystiske breve fra en person, der kalder sig ‘J.N.’ Wilhelm og Hugo ser ingen anden mulighed, end at brevene må være fra selveste ‘JuleNissen’. J.N. vil gerne møde Hugo, og gennem sine breve beskriver han forskellige steder, hvor de kan mødes.

Wilhelm og hans bedste ven Mouritz følger efter Hugo og veninden Birthe, når de skal møde J.N., hvilket kaster dem ud i nogle hæsblæsende eventyr. Men hvem er J.N. egentlig? Den julemand, som de ofte møder, virker slet ikke interesseret i at møde dem.

Brødrene Mortensens Jul
Foto: Henrik Ploug Christensen, TV 2

Medvirkende

Wilhelm: Lasse Baunkilde
Hugo: Rasmus Albeck
Mouritz: Per Damgård Hansen
Birthe: Puk Grasten
Hanne: Sofie Lassen-Kahlke
Johnny: Karl Bille
Rudolf: Flemming ‘Bamse’ Jørgensen
Beatrice: Louise Bielefeldt
Benny, Wilhelm og Hugos far: Søren Spanning
Elin, Wilhelm og Hugos mor: Vibeke Hastrup
Svendsen: Claus Bue
Julemand: Torben Zeller
Sorte Susie: Susanne Heinrich
Mouritz’ far: Niels Anders Thorn
Mouritz’ mor: Gunvor Reynberg
Onkel August: Thomas Eje
Moster Emma: Lisbeth Gajhede

Manuskript: Anne-Marie Olsen, Lars Mering, Lise Nørgaard, Peter Bay og Torvald Lervad (Regner Grasten)

Instruktion: Hans Kristensen

Musik: Flemming ‘Bamse’ Jørgensen, Michael Hardinger og Rasmus Schwenger

Produktion: Regner Grasten Film

Sendt i tv

1998, TV 2
2002, TV 2

Brødrene Mortensens Jul
Foto: Henrik Ploug Christensen, TV 2

Filmatisering af Bjarne Reuter-bog

‘Brødrene Mortensens Jul’ er en filmatisering af bogen ‘Børnenes Julekalender’, der blev skrevet af den populære børnebogsforfatter Bjarne Reuter i 1979.

Julekalenderen foregår i slutningen af 1950’erne i en forstad til København, og der er igennem hele serien mange referencer til film, musik og tv-programmer, der var populære i 1950’erne.

For eksempel er Johnny fra kaffebaren vild med rock’n’roll-musik, og tv-værten Otto Leisner afholder i slutningen af julekalenderen en talent-konkurrence i byens kaffebar for at finde folk, der kan optræde i hans tv-program.

‘Matador’-forfatteren Lise Nørgaard skrev manuskript til seks af julekalenderens afsnit. Hun havde nogle år forinden arbejdet sammen med filmproducenten Regner Grasten om filmatiseringen af hendes selvbiografi ‘Kun en pige’.

De øvrige afsnit blev skrevet af Peter Bay, Anne-Marie Olsen, Lars Mering og Regner Grasten selv under pseudonymet Torvald Lervad.

Brødrene Mortensens Jul
Foto: Henrik Ploug Christensen, TV 2

Kim Larsen forlod julekalenderen

Rollen som gadesangeren Rudolf blev spillet af Flemming ‘Bamse’ Jørgensen, der også skrev flere af sangene til julekalenderen.

Oprindeligt var det meningen, at Kim Larsen skulle have spillet rollen som Rudolf og skrevet sange til kalenderen. Han forlod dog projektet, da han hørte at legetøjskæden Fætter BR i stil med tidligere år skulle sponsorere julekalenderen på TV 2.

To af Bamses i alt 12 sange til julekalenderen var genbrug. De stammede fra albummet ‘Jul På Vimmersvej’, der blev udgivet i 1995.

Brødrene Mortensens Jul CD 1998

De øvrige sange til julekalenderen blev skrevet af Michael Hardinger og Rasmus Schwenger, kendt fra popgruppen Shu-Bi-Dua, der også skrev musikken til ‘Krummernes Jul’ og ‘Jul i Juleland’.

Sangene fra julekalenderen blev udgivet på CD i 1998. I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2002 blev sangene genudgivet på CD i nyt cover, hvor der også var karaoke-versioner af fire sange.

Interaktiv julekalender

Da ‘Brødrene Mortensens Jul’ blev genudsendt i 2002, forsøgte TV 2 sig med at lave interaktive tilbud under julekalenderen. Via sms kunne man svare på quiz-spørgsmål, som dukkede op på skærmen i løbet af afsnittene, og man kunne sende julehilsner til familie og venner, som blev vist under julekalenderens start og slutning.

Faktabokse fortalte blandt andet om livet i 1950’erne, og teksterne på julekalenderens mange sange blev vist på skærmen som sing-a-long, hver gang de blev sunget.

Brødrene Mortensens Jul
Foto: Henrik Ploug Christensen, TV 2

Planer om fortsættelse

Regner Grasten Film have planer om at fortsætte historien fra julekalenderen med en spillefilm, der skulle få premiere i februar 2000. Filmen skulle hedde ‘Anderumperne’ og handle om Wilhelm, Mouritz, Johnny og Hanne, der ville deltage i en rock’n’roll-konkurrence.

Projektet blev dog aldrig til noget. I 2003 lavede Regner Grasten i stedet musicalen ‘Askepop’ med Karl Bille og Sofie Lassen-Kahlke i hovedrollerne, der også tog udgangspunkt i rock’n’roll-musik.

Vhs- og dvd-udgivelser

‘Brødrene Mortensens Jul’ blev udgivet på vhs i 1999. Udgivelsen bestod af fire vhs-kassetter med seks afsnit på hver.

I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2002 blev den udgivet på dvd i en redigeret udgave. Udgivelsen bestod af to dvd-kasetter med tolv afsnit på hver. Senere blev disse to dvd-kassetter samlet i én udgivelse.

Andre udgivelser

I 1998 blev der udgivet et PC-spil om ‘Brødrene Mortensens Jul’. I spillet skal man rejse rundt i København for at forsøge at finde J.N.

I forbindelse med genudsendelsen af julekalenderen i 2002 blev der lavet et nyt PC-spil, der kunne købes med ugebladet ‘Ude & Hjemme’. Dette spil bestod af 24 mini-spil, som blev tilgængeligt ét efter ét i løbet af december.

Julekalendere

Seneste nyheder

Søg